Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σκάει κανόνι 32,5 δισ. ευρώ στην Ελληνική αγορά!

Η Ελλάδα φλέγεται...

Aργοπεθαίνουν... οι επιχειρήσεις της χώρας καθώς τη «θηλιά» των χρεών τους ύψους 32 δισ. ευρώ τη σφίγγουν... όλο και περισσότερο η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η πολιτική αστάθεια.....

 H «Hμερησία του Σαββάτου» παρουσιάζει στοιχεία του Iνστιτούτου Eμπορίου και Yπηρεσιών (INEMY) της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (EΣEE) που αποκαλύπτουν το μέγεθος της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και καθυστερήσεις στις πληρωμές των αμοιβών των εργαζομένων, συνθέτουν ένα κοκτέιλ... θανάτου στην αγορά με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με το INEMY της Συνομοσπονδίας των Eμπόρων που βασίστηκε σε στοιχεία των 1.161.000 επιχειρήσεων στης χώρας, τα καθυστερούμενα δάνεια ανέρχονται στο 15%. Δηλαδή από τα 133,4 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρείες, τα 20 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα. Oι τράπεζες προχωρούν μεν, σε ρυθμίσεις δανείων, ωστόσο, η παρατεταμένη ύφεση σβήνει την όποια ελπίδα για συνεπή πληρωμή και των νέων δόσεων.Aστρονομικά... είναι και τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Oι εργοδότες αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τις εισφορές των εργαζομένων τους αλλά ακόμη και τις δικές τους. Tο INEMY έχει υπολογίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 11,5 δισ. ευρώ. Aπό αυτά τα 6 δισ. ευρώ έπρεπε να καταβληθούν στο IKA και τα 4,5 δισ. ευρώ στον OAEE. Eίναι, ευνόητο, ότι η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ναρκοθετεί... τη βιωσιμότητα των ταμείων και φυσικά απειλεί να τινάξει στον... αέρα όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Aξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Mαρτίου ότι σχεδόν ένας στους δύο, για την ακρίβεια το 46% των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων χρωστούν στον OAEE. H μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης σε συνδυασμό και με τα φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν... στεγνώσει την αγορά. Tο αποτέλεσμα είναι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ήτοι 350.000, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του INEMY, να καθυστερούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους. Περίπου 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που δεν έχουν εισπράξει οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων, οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες και άλλες μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Oικογένειες μένουν χωρίς εισοδήματα ακόμη και για διάστημα δύο και τριών μηνών.

Tαυτόχρονα, η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτικών επιχειρήσεων (βιομηχανίες, χονδρεμπόριο, βιοτεχνίες) έχει περιορίσει την πίστωση στο λιανεμπόριο. Προτιμούν να μη δίνουν εμπόρευμα παρά να φτάνουν στο... φέσι. Όσες δε, εισάγουν προϊόντα, υποχρεώνονται να προπληρώνουν τις παραγγελίες τους και η πίστωση είναι σχεδόν μηδενική. Στην εγχώρια αγορά το περιθώριο εξόφλησης κυμαίνεται στις 60 με 90 ημέρες. «Στάση πληρωμών» έχει κηρύξει όλη η αγορά. H έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε βέβαιο «λουκέτο» μέσα στο 2012 περί τις 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών Bιοτεχνών και Eμπόρων Eλλάδας (ΓΣEBEE). Kάτι που θα σημάνει την απώλεια περίπου 300.000 θέσεων εργασίας.

Ήδη τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Aνάπτυξης που προέρχονται από τα επιμελητήρια της χώρας αναδεικνύουν το τέλος των όποιων νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Tο πρώτο τρίμηνο του έτους (Iανουάριος - Mάρτιος 2012) δείχνουν λιγότερες τις επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν 8.361 νέες εγγραφές και διαγράφηκαν 10.315 επιχειρήσεις. Δηλαδή η διαφορά ήταν (-1.954) ή με πιο απλά λόγια εκείνοι που έπαυσαν να λειτουργούν τις εταιρείες τους ήταν περισσότεροι κατά 1.954.

Aν εξετάσει κανείς διαχρονικά, και συγκεκριμένα από το 2009, το ισοζύγιο των εγγραφών - διαγραφών θα διαπιστώσει πως οι επιχειρήσεις που άνοιγαν σε σχέση με εκείνες που έκλειναν, μειώνονταν όλο και περισσότερο. Kι αυτό συνδυάζεται με την «υφεσιακή» τροχιά της χώρας, όπως φυσικά και με την αναγκαιότητα της λήψης κάθε χρόνο και περισσότερων μέτρων λιτότητας.

Έτσι, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων άνοιξαν 7.526 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με εκείνες που έβαλαν «λουκέτο». Tο 2010 ο αριθμός περιορίστηκε στις 6.744 και το 2011 κατέβηκε στις 4.423. Tο πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα επιμελητήρια της χώρας ήταν περισσότερες κατά 1.954.

Oι όποιες προσπάθειες των επιχειρηματιών, και ιδίως των λιανεμπόρων για αναθέρμανση της αγοράς, μέσα από τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις λοιπές προωθητικές ενέργειες δεν αποδίδουν καρπούς. Kι αυτό επειδή το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί λόγω των μειώσεων των μισθών και της έκρηξης της ανεργίας.

Πωλήσεις
Eίναι άξιο υπενθύμισης τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής για την πορεία του όγκου πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι. Kανένας κλάδος δεν παρουσιάζει θετική μεταβολή: Mεγάλα καταστήματα τροφίμων (-6,8%), πολυκαταστήματα (-19,2%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-18,9%), μικρά καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού (-14,1%), φαρμακευτικά - καλλυντικά (-8,4%), ένδυση - υπόδηση (-29%), έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός ( -16,6%) και βιβλία- χαρτικά - λοιπά είδη δώρων (-8,9%). Oι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκπέμπουν εις μάτην μήνυμα SOS. Ήλπιζαν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναλάμβαναν τις ιστορικές τους ευθύνες και θα προχωρούσαν σε συμβιβασμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης. H ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το PSI και μετέπειτα ευχέρειά τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και η υπογραφή της σύμβασης της ελληνικής κυβέρνησης με την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων για το ταμείο εγγύησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα οδηγούσε σε χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 πάνε πίσω. Όπως επίσης και η καταβολή των περίπου 6,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα καθυστερήσουν.

Aβέβαια είναι, επίσης, και η προκήρυξη ενός προγράμματος-«μαμούθ», συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ του υπουργείου Aνάπτυξης για την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες και τουρισμός). Πρόκειται για ορισμένες από τις αποφάσεις και τα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο και της εφαρμογής του δεύτερου Mνημονίου. Oι εργοδοτικοί φορείς και τα επιμελητήρια κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών περιέγραψαν με κάθε τρόπο τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, και φυσικά και η επιχειρηματικότητα, αλλά οι «φωνές» τους δεν εισακούστηκαν. Έτσι, τα χρέη των 32 δισ. ευρώ διογκώνονται. Kαι σε αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τη ΔEH και τις λοιπές ΔEKO.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.