Το Δημόσιο απολύτως εξαρτημένο από την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου βρίσκεται στο... χείλος του γκρεμού....
Η ομαλή δανειοδότηση του Δημοσίου θα κριθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης της 17ης Ιουνίου και κατά πόσο θα συγκροτηθεί κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Ακόμη και στην ιδανική περίπτωση που εκτονωθεί η πολιτική κρίση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την επομένη από το σχηματισμό της σκληρά παζάρια με την τρόικα αφού πάνε πίσω χρονικά όλες οι παρεμβάσεις που έπρεπε να είναι έτοιμες τον Ιούνιο ώστε να εκταμιευτεί ομαλά η επόμενη δόση. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως να απαιτηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις και στους φετινούς στόχους αφού η ύφεση βαθαίνει και ήδη καταγράφονται πολύ σημαντικές καθυστέρησης εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης.
Στην παρούσα φάση και ενώ διακυβεύεται ανοιχτά η παραμονή της χώρας στο ευρώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανακύπτει είναι εάν το Δημόσιο θα αναγκαστεί να κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών. Χωρίς την εμπρόθεσμη εισροή των δανείων από την τρόικα τα λεφτά φτάνουν μετά βίας μέχρι τις 20 Ιουνίου και ως εκ τούτου είναι στον «αέρα» η πληρωμή μισθών και συντάξεων του Ιουλίου που προκαταβάλλονται στο τέλος Ιουνίου.
Η κατάσταση καθίσταται έκρυθμη εξαιτίας του «κραχ» στα φορολογικά έσοδα καθώς υπολειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η πολιτική αβεβαιότητα απομακρύνει από τα Ταμεία του Δημοσίου τους φορολογούμενους. Η πτώση που εμφανίζουν από τις αρχές του μήνα υπερβαίνει το 15% ενώ ίλιγγο προκαλούν ανεπίσημες προβολές του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τότε θα μιλάμε για μηνιαίες απώλειες της τάξης του 50%, ποσοστό πρωτοφανές στην ιστορία του προϋπολογισμού.
Στη χειρότερη περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι κινδυνεύουν είτε να μην πληρωθούν προκαταβολικά για τον Ιούλιο ή να λάβουν μόνο ένα μέρος των αποδοχών τους.
Τέσσερις «νάρκες» στα έσοδα
Τα φορολογικά έσοδα κινούνται στην... κόψη του ξυραφιού με τέσσερις «νάρκες» να απειλούν να τα τινάξουν στον αέρα:
Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους φόρους στα ακίνητα έχουν στερήσει από τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αν και από καιρό έχει έτοιμα προς αποστολή 270.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή ΕΤΑΚ του έτους 2009 ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιμένει ακόμη να λάβει εντολή προκειμένου να αρχίσει να ταχυδρομεί τα σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για προεκλογικούς λόγους τα σημειώματα έχουν μείνει ακόμη στα «συρτάρια» της ΓΓΠΣ. Όσο καθυστερεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 πάνε πίσω και οι εισπράξεις από το Φόρο Ακίνητης
Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011 που συνολικά αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Η μετάθεση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Μια νέα παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα πήγαινε ακόμη πιο πίσω τις εισπράξεις του Δημοσίου από το φόρο εισοδήματος του 2011, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος.
Οι μεγάλες ζημίες που έγραψαν το 2011 χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την αγορά και την πραγματική οικονομία. Έξι στις δέκα εταιρείες εμφανίζουν επιδείνωση αποτελεσμάτων. Το Δημόσιο, όχι μόνο θα εισπράξει λιγότερα έσοδα φέτος από τις επιχειρήσεις αλλά θα αναγκαστεί να επιστρέψει και τις προκαταβολές φόρου που πλήρωσαν πέρυσι οι ανώνυμες εταιρείες και οι τράπεζες.
Η δραματική εικόνα που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα έσοδα του ΦΠΑ που βρίσκονται στο «κόκκινο» (πτώση 13,5%) κάτι που αποδεικνύει ότι η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά το βασικό κορμό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα οκτώ κυριότερα βήματα
Πρόβλημα οι καθυστερήσεις
Εκ των πραγμάτων πλέον δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδος για φέτος και εάν μετά τις εκλογές αποφευχθούν... τα χειρότερα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί άμεσα και σκληρά με την τρόικα για αναπροσαρμογές. Με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 17 Ιουνίου είναι αδύνατον έως το τέλος του επόμενου μήνα να ολοκληρωθούν 77 παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Οι κυριότερες εξ αυτών είναι:
- Η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής στο οποίο βάσει Μνημονίου θα συμπεριληφθούν περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013- 2014.
- Η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του οποίου βασικό συστατικό αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών.
- Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την μείωση 12% κατά μέσο όρο των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ κ.ά.). Οι μειώσεις στους μισθούς θα έπρεπε, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, να ισχύσουν από τον Ιούλιο.
- Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.
- Ο καθορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε μέχρι το τέλος του έτους 15.000 υπάλληλοι να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
- Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ.
- Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2012 εξαιτίας των αρρυθμιών που παρατηρούνται στην κρατική μηχανή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.