Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η νέα εποχή της ψηφιακής τρομοκρατίας


Η νέα εποχή της ψηφιακής τρομοκρατίας

Ο Ευγένιος Κασπέρσκι, η εταιρία του οποίου ανακάλυψε τον ιό Flame που είχε σχεδιαστεί για να εξαπολυθούν επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, είπε ότι μόνο μια παγκόσμια προσπάθεια μπορεί να σταματήσει τη νέα εποχή της «ψηφιακής τρομοκρατίας»....
«Δεν είναι κυβερνοπόλεμος, είναι κυβερνοτρομοκρατία και πολύ φοβάμαι ότι είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα του παιγνιδιού... Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει στο τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε. Φοβάμαι, πιστέψτε με», είπε ο Κασπέρσκι σε μια εκδήλωση για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής στο Τελ Αβίβ.

Η είδηση για την ύπαρξη του ιού μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ερευνητές είπαν ότι τα τεχνικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι γράφτηκε με στόχο το ίδιο κράτος ή τα ίδια κράτη όπως και το «σκουλήκι» Stuxnet, με το οποίο εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον των υπολογιστών του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2010.

Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει πιο ανοιχτά για τον ιό Stuxnet, που φέρονται ότι εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με στόχο τις εγκαταστάσεις του Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Νατάνζ. Η δύση κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Ειδικοί περιγράφουν τον ιό Flame ως ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα κακόβουλου λογισμικού που έχουν γραφτεί ποτέ. Ερευνούν ακόμη τις λεπτομέρειες για τον ιό, που πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ειδικά για να προσβάλλει υπολογιστές στο Ιράν και στην Μέση Ανατολή.

Ο Κασπέρσκι είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις, όπως έχει συμβεί με τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών πρέπει να επανασχεδιαστούν, πρόσθεσε.

«Το λογισμικό με το οποίο χειριζόμαστε βιομηχανικά συστήματα, μεταφορές, δίκτυα ηλεκτροδότησης, αερομεταφορές, πρέπει να βασίζεται σε ασφαλή λειτουργικά συστήματα. Ξεχάστε τη Microsoft, το Linux, το Unix», είπε. Επισήμανε ότι κακόβουλο λογισμικό όπως οι ιοί Flame και Stuxnet έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά ασφαλώς υπάρχουν πολλά ακόμα τέτοια «όπλα» και ίσως «υπολογιστές είναι ήδη μολυσμένοι».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια πιο συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων οι οποίες έχουν στόχο συστήματα πληροφορικής και απαιτείται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.