Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στα "κάγκελα" η Θεσσαλονίκη για το gay pride.


Σε θέση μάχης βρίσκεται η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το πρώτο Gay Pride που θα γίνει σήμερα και αύριο στην πόλη. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για...


 «γεγονός απαράδεκτο για τα ήθη και τα έθιμα της πόλης» και προσθέτει: «απορούμε, θλιβόμεθα, διαμαρτυρόμεθα και γνωρίζουμε ότι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ιδίως νέοι της πόλεώς μας έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν έντονα σε τέτοια παρουσία και ανήθικη παρέλαση οπουδήποτε στην πόλη μας αλλά ειδικότερα στην καρδιά της ζωής των δύο μεγάλων μας Ναών, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Αγίας Σοφίας».

Το διήμερο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ξεκινά την Παρασκευή 22 Ιουνίου, με street party στην οδό Καθολικών, στην περιοχή της Βαλαωρίτου, με djʼs από την Θεσσαλονίκη. Παράλληλα σε διάφορους χώρους της πόλης θα υπάρχουν εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο 23 Ιουνίου στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας και θα περιλαμβάνουν ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται από οργανώνεις, συλλογικότητες και άτυπες ομάδες νέων οι οποίες έχουν ως θεματική τα ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ). Η επιλογή του σημείου για τις κεντρικές εκδηλώσεις δεν είναι τυχαία καθώς η Αγ.Σοφίας αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης και θέλουν έτσι να δείξουν ότι «το gay στοιχείο υπάρχει και στο δημόσιο χώρο, δεν χρειάζεται να το εξοβελίζουμε στο πλαίσιο του ιδιωτικού» δηλώνει ο Θανάσης Βλαχογιάννης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Thessaloniki Pride.

Επίσης, θα γίνει παρέλαση στους δρόμους Αγ. Σοφίας- Λ. Νίκης- Βογατσικού- Τσιμισκή και επιστροφή πάλι στην Αγ.-Σοφίας, η οποία θα ξεκινήσει γύρω στις 7.30-8, άρματα δεν θα υπάρχουν αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμη... μυστικές!

Μυστικοί παραμένουν και οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν μετά το τέλος της παρέλασης, και αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιλογή ήταν δύσκολη καθώς η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη.

Οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις πιθανοτατα θα υπάρξουν από μια μερίδα κόσμου που διακατέχεται από ομοφοβικές αντιλήψεις λενε οι διοργανωτες. Βία και ακρότητες δεν πιστεύουν ότι θα συμβούν, αλλά παρʼαυτά έχουν λάβει μέτρα έχοντας στο πλευρό τους την τοπική αυτοδιοίκηση και την αστυνομία. Πιο πολύ σκεπτικισμός παρά μίσος.

Η βοήθεια

Σε όλη αυτή τη προσπάθεια είχαν τη βοήθεια του δήμου αλλά και τοπικών επιχειρηματιών, οι οποίοι συνέβαλαν όχι μόνο οικονομικά αλλά και στη διάδοση της ιδέας.

Το Thessaloniki's Pride ευελπιστούν «να γίνει θεσμός και η διαφορετικότητα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, ας μην ξεχνάμε πως... η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.