Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πάνω από 3.700 επιχειρήσεις... μετανάστευσαν στη Βουλγαρία!

Η χρονιά της μεγάλης... φυγής εξελίχθηκε το 2011 για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητώντας ένα σταθερότερο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, έναντι του εγχώριου που «ταλαιπωρείται» από την κρίση, αλλά και μια περισσότερο «φιλόξενη» φορολογική αντιμετώπιση, αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό....



Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ημερησία, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως και για την εγγύτητά του σε σχέση με την Ελλάδα, αποδεικνύεται η γειτονική Βουλγαρία, στην οποία -κρατηθείτε- κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ο αριθμός των αμιγώς ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων που εγγράφησαν στα μητρώα της τοπικής Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων (Bulgaria's National Revenue Agency) και κατέβαλαν φόρους, αυξήθηκε 72%!

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της εν λόγω Υπηρεσίας, για τη χρήση 2011 υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος συνολικά 3.781 Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών, όταν ένα χρόνο πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.199 δηλώσεις. Μάλιστα, οι 1.535 από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν σε ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα που έχουν την έδρα τους στη νοτιοδυτική περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ, λίγες, μόλις, δεκάδες χιλιόμετρα από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ οι υπόλοιπες 1.381 είναι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια.

Φορολογία
Σύμφωνα με αξιωματούχους της βουλγαρικής εθνικής υπηρεσίας εσόδων, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων από την Ελλάδα -αλλά και από τη Ρουμανία, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε επίσης ποσοστιαία άνοδος 47,5% του αριθμού των ρουμανικών επιχειρήσεων (από 272 έφθασαν τις 401) που λειτουργούν στη Βουλγαρία- οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή φορολογία της χώρας, αλλά και στη σταθερή της οικονομία. Θυμίζουμε ότι η γειτονική χώρα διαθέτει, σήμερα, το χαμηλότερο φορολογικό βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συντελεστή 10% για τα εταιρικά εισοδήματα.

Πέραν, πάντως, των περιπτώσεων που αφορούν ελληνικές εταιρείες «κελύφοι», με σκοπό την τοποθέτηση βουλγαρικών πινακίδων σε πολυτελή ή λιγότερο ακριβά ΙΧ αυτοκίνητα, για να αποφευχθεί η καταβολή τελών κυκλοφορίας, όσο και του κόστους ασφάλισης, η κρίση έχει σπρώξει στη Βουλγαρία και επιχειρήσεις με πραγματικό αντικείμενο, που είδαν μια διέξοδο επιβίωσης στο φιλικότερο φορολογικό καθεστώς της γείτονος, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες που το έπραξαν γιατί εντάσσεται στο επιχειρησιακό τους πλάνο για ανάπτυξη μέσω ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό πολλές μεταφορικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική, μεταφέροντας την έδρα τους σε βουλγαρικό έδαφος, ενώ ανάλογα λειτούργησε και πλειάδα άλλων εγχώριων επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Εν μία νυκτί
Το όφελος δεν αφορά μόνο στην εταιρική φορολογία, αλλά και στη φορολογία φυσικών προσώπων, αφού ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής μπορεί να ανέλθει έως το 45%. Όσον αφορά σε εκείνους που επιλέγουν τη βουλγαρική επικράτεια με στόχο να κρύψουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα, η συνήθης πρακτική προβλέπει το «στήσιμο» εν μία νυκτί καθόλα νόμιμων εταιρειών στη Βουλγαρία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αντικείμενο.

Τη διαδικασία την αναλαμβάνουν ειδικά γραφεία που έχουν αναγάγει τη συγκεκριμένη πρακτική σε βασική δραστηριότητα. Έτσι, ήδη, λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία είτε δημιουργούν ή έχουν ήδη ιδρύσει παραρτήματά τους σε γειτονικά κράτη (σ.σ. στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ, η οποία επίσης παρέχει φορολογικό καταφύγιο με χαμηλούς συντελεστές), ακριβώς για να υποστηρίξουν συναφείς δραστηριότητες συμπατριωτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.