Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Είναι λύση η διάσπαση τραπεζών;


Η πρόταση για διάσπαση των τραπεζών, στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα των παραδοσιακών εργασιών επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση. Θα έδινε ωστόσο απάντηση στην οικονομική κρίση; ....


Το αργότερο μετά την κατάρρευση της Lehman Bros. η πρόταση για διάσπαση των τραπεζών σε τομέα επενδύσεων και τομέα παραδοσιακών εργασιών, άρχισε να ξανακερδίζει υποστηρικτές. Η πρώτη διάσπαση, με την οποία απαγορευόταν σε τράπεζες με λογαριασμούς μικροκαταθετών, να εμπορεύονται αξιόγραφα και να κάνουν επισφαλείς τοποθετήσεις, αποφασίστηκε στις ΗΠΑ μετά το μεγάλο κραχ του 1929-1930. Σε αντίθεση όμως με τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers καμία κυβερνητική απόφαση δεν έχει ληφθεί στην ουσία, λέει ο Γιόαχιμ Φοτ ιστορικός της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρε στη Βαρκελώνη:

«Με σχεδόν εγκληματικό τρόπο δεν βγάλαμε κανένα συμπέρασμα από τη Lehman και δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις ρυθμίσεις. Πρόκειται και για ένα ζήτημα αντίληψης. Επειδή όλα όσα αφορούν τις τράπεζες μοιάζουν πολύπλοκα, εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις θέλουν να αποφύγουν ένα λάθος, συμβουλεύονται τους ειδικούς και στη συνέχεια δεν αλλάζουν τίποτα στους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών. Με αυτή την τακτική δεν θα αποφύγουμε την επόμενη κρίση».

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Βρετανία βάζουν φρένο στις τράπεζες


Γεγονός είναι ότι η συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ, αναφορικά με τα κανονιστικά πρότυπα για την επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή. Στις ΗΠΑ οι προσπάθειες να απαγορευθεί η κερδοσκοπία των τραπεζών έχουν ανασταλεί, ενώ στη Βρετανία, όπου σχεδιάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, δεν αναμένεται σχετικός νόμος πριν από το καλοκαίρι του 2015.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον υπερασπίζεται πάντως το παλιό σύστημα της τράπεζας που προσφέρει όλες τις υπηρεσίες: από λογαριασμό ταμιευτηρίου μέχρι επενδύσεις κάθε είδους:

«Στη Γερμανία γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι οι λεγόμενες γενικές τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε πόσο σημαντική ήταν η συμβουλή των περιφερειακών τραπεζών στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό δεν είμαι υπέρ της άποψης διάσπασης των τραπεζών».

Ο ιστορικός οικονομίας Γιόαχιμ Φοτ πιστεύει ότι ακόμα και αν οι τράπεζες ήταν διασπασμένες δεν θα είχε αποφευχθεί η οικονομική κρίση. Θεωρεί ωστόσο τη διάσπαση απαραίτητη έτσι ώστε το μέγεθος των τραπεζών να μην απειλεί ολόκληρες οικονομίες. Έτσι ώστε οι τράπεζες να μην είναι αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «too big to fail».

πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.