Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Δύο φυλές και έθνη στην Κύπρο»


Στην δημοσιότητα δόθηκε έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών από το 1958 στο οποίο ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν έκανε λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα στην Κύπρο στην οποία κατοικούν δύο φυλές και έθνη....



Σύμφωνα με το έγγραφο ο Μακμίλαν υπογράμμιζε πως η Μεγαλόνησος ήταν πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια και μακρυά από την Ελλάδα. Στην συνέχεια τονίζει πως το Κυπριακό είναι δίπτυχο πρόβλημα, πρωταρχικά διεθνές και μερικώς στρατιωτικό και όχι απλώς αποικιοκρατικό.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Λονδίνο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, είχε σταλεί τότε από το υπουργείο Αποικιών στον τότε κυβερνήτη της Κύπρου στη Λευκωσία Σερ Χιού Φουτ.

Ο πρωθυπουργός, Μακμίλαν ανέφερε πως οι Τούρκοι θεωρούσαν την Κύπρο ως έναν «στρατηγικό κίνδυνο εναντίον τους», ενώ υπογράμμιζε ότι είναι πραγματικά αδύνατο να εξευρεθεί λύση, εκτός εάν οι Βρετανοί καταφέρουν να φέρουν μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Παράλληλα τόνιζε πως επειδή Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη του ΝΑΤΟ όποια λύση βρισκόταν θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.