- Απορρίπτει τα διαρθρωτικά μέτρα ο Τόμσεν
- Δεν υπογράφει άλλες μειώσεις ο Στουρνάρας
- Ρόλο πυροσβέστη ο Ματίας Μορς
Να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. απειλεί ξαφνικά η Τρόικα και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ καθώς, «στο παρά ένα» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έδειξε να απορρίπτει σχεδόν...
το 1 δισ. από τα συνολικά 9,5 δισ. για τα οποία είχε επέλθει κατ΄ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις, παρά την πρόοδο που αρχικά διαφαινόταν και την θετική εντύπωση που προκάλεσε η παρουσίαση στην Τρόικα της μελέτης του ΙΟΒΕ για το ευνοϊκό μακροοικονομικό σενάριο -βάσει του οποίου μπορούσαν και να αποφευχθούν αρκετά από τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ζητούν οι ελεγκτές- κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που επακολούθησε αργά το βράδυ στο υπουργείο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν εμφανίστηκε αιφνιδίως να αμφισβητεί εκ βάθρων την αποδοτικότητα όλων των διαρθρωτικών μέτρων εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση (πχ συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών κλπ), «στρώνοντας έτσι χαλί» για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η μεταστροφή αυτή, σύμφωνα με το protothema.gr, φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ κυρίους Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Τόμσεν ενώ φάνηκε ανένδοτος στις πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδι» στους μισθούς στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο Ματίας Μορς που κάλεσε όλες τις πλευρές να διακόψουν τις συνομιλίες και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, λέγοντας πως «δεν θα σηκωθούμε να φύγουμε αν δεν καταλήξουμε».
Ο "σκληρός πυρήνας" των μέτρων
Η ανατροπή σημειώθηκε την ώρα που η κυβέρνηση φάνηκε να κόβεται «στα δυο» για το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» (σύμφωνα με έκφραση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών) του πακέτου των μέτρων λιτότητας, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα συμπληρώσουν το «πακέτο» των 11,5 δισ.Μετά την εξέλιξη αυτή πάντως, το δημοσιονομικό «κενό» στο πακέτο επί του οποίου θα κληθούν να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί φτάνει πλέον και τα 3 δισ., με την Τρόικα να πιέζει για νέες μειώσεις μισθών που στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται τώρα να αποκρούουν.
Άλλες πηγές, που επικαλείται το protothema, επιβεβαίωναν την εμπλοκή που εκδηλώθηκε στις διαπραγματεύσεις, συνδέοντάς την μάλιστα με την σχετικά καλή πορεία των κρατικών εσόδων και στις αρχές Σεπτεμβρίου (διαφαίνεται πως θα υπερκαλύψουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τις δαπάνες με προοπτική βελτίωσης και τους επόμενους μήνες), που δίνουν ενδεχομένως και κάπως καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στην ελληνική πλευρά απέναντι στις αξιώσεις των δανειστών.
Στη σύσκεψη πάντως των πολιτικών αρχηγών θα τεθεί το αμείλικτο ερώτημα, με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το κενό που παραμένει, καθώς τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και με την έγκριση των ξένων ελεγκτών δεν ξεπερνούν πλέον τα 9-9,5 δισ. ευρώ, ενώ επισφαλές πρέπει ακόμα να θεωρείται και το 1 δισ. από αυτά.
Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, στο τραπέζι των συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών πάντως, διαφαίνεται πως ίσως δεν τεθούν τελικά προτάσεις για οριζόντιες περικοπές μισθών για το στενό δημόσιο τομέα (της τάξεως του 5%), μειώσεις στις συντάξεις από τα 600 ευρώ μικτά και περικοπές της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.
Δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται ίσως, αν και προτάθηκε σαν έσχατη λύση από την κυβέρνηση για να καλυφθεί η «τρύπα» του προγράμματος, ούτε η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, καθώς αναμένεται να φτάσει από την Ουάσιγκτον ειδικός εμπειρογνώμων του ΔΝΤ, που θα αποφανθεί για την αποδοτικότητα και τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου μέτρου.
Αντιθέτως, σε πρώτο πλάνο έρχονται μέτρα-"φωτιά" όπως:
- κατάργηση του υπόλοιπου από τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα,
- η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους
- πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 18% ή 20% έως και 30%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και ανεξάρτητα από το ύψος του –ίσως και αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012.
• η κατάργηση της σύνταξης με 15ετία και αύξηση του αριθμού των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα.
• περικοπή στο εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας σε ποσοστό έως 83% και επιβολή δια βίου εισφοράς στη σύνταξη 1% έως 3% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995.
• κλιμακωτή μείωση 1%-20% στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από όριο των 1000 ευρώ –ίσως και χαμηλότερα.
• πλήρης κατάργηση για τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα.
• κατάργηση 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
• Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)
• Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ
• μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.)
• μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων
• σφαγή των επιδομάτων και ατόμων με αναπηρίες
• κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
• κοινωνικά επιδόματα μόνο με πολύ χαμηλά εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.