Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας στο Βερολίνο

«Η μεγαλύτερη ύφεση και ο συναλλαγματικός κίνδυνος μπλοκάρουν τους στόχους βιωσιμότητας του χρέους που έχει θέσει το μνημόνιο». Στην διαπίστωση αυτή επιχείρησε να στρέψει την προσοχή του Γερμανού συναδέλφου του ο Έλληνας υπ. Οικονομικών χθες στο Βερολίνο και κατά τα λεγόμενα των συνεργατών των δύο υπουργών «κάτι έγινε στην κατεύθυνση αυτή»...

Η συνεχιζόμενη ύφεση και η διαρκής απειλή εξόδου από το ευρώ μπλοκάρουν, κατά τον κ. Στουρνάρα, κάθε απόπειρα βελτίωσης της αξιοπιστίας του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς εμποδίζουν να ανακοπεί η διολίσθηση του ΑΕΠ και κατά συνέπεια καθιστούν αδύνατο να διαμορφωθεί μια θετική πρόβλεψη βιωσιμότητας του χρέους χωρίς την οποία δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέδειξε με αριθμούς σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια στον κ. Σόιμπλε, ότι η διαρκής συρρίκνωση της οικονομίας στο επίπεδο των δαπανών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ένα βιώσιμο σχεδιασμό όσον αφορά το χρέος. Απέφυγε να βάλει στο τραπέζι το θέμα του «κουρέματος» του επίσημου χρέους, δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, έθεσε όμως ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια εκείνο της αφαίρεσης των 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το κρατικό χρέος. Μέχρι σήμερα τα 25 από αυτά ήδη έχουν αυξήσει ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Η επιμήκυνση, όπως και η αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος των δανείων και των επιτοκίων τους, δεν κατατέθηκε ως αυτόνομη πρόταση αλλά «προέκυπτε» από την συνολική προβληματική που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ως βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής έθεσε την επίσπευση αποδέσμευσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ταχύτερη απελευθέρωση των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ.

Κυρίως, όμως, την ανάσχεση με κάθε τρόπο του συναλλαγματικού κινδύνου, δηλαδή της απειλής εξόδου από το ευρώ που έχει «παγώσει» κάθε επενδυτική προοπτική από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και την συνέχιση της αιμορραγίας των καταθέσεων προς το εξωτερικό.

Αυτά από πλευράς Στουρνάρα.

Από την πλευρά του κ. Σόιμπλε, του οποίου άλλωστε ήταν και η πρωτοβουλία για την συνάντηση, κατά τα λεγόμενα των συνεργατών του, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει καλή πρόθεση για την διευκόλυνση της Αθήνας αρκεί να μη υπάρξουν εκ νέου φαινόμενα ανακολουθίας μεταξύ δεσμεύσεων και τελικών αποφάσεων... Ο Γερμανός υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει με το επιτελείο του όλες τις προτάσεις και την προβληματική που του παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας και «θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διευκόλυνσης».

Το σημαντικό όμως από την συνάντηση είναι ότι, κατά τα λεγόμενα συνεργατών του κ. Σόιμπλε, στην συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών τέθηκαν νέα στοιχεία ως προς τις μεταβλητές του προβλήματος στην Ελλάδα που είναι πιθανό να επηρεάσουν -αν όχι να μεταβάλουν- την αρνητική οπτική αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί από την πλευρά της Αθήνας μέχρι σήμερα.

Το κατά πόσο αυτό θα μεταβάλει και στην στάση της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης του Οκτωβρίου αναμένεται να καταγραφεί στην Λευκωσία στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει εκεί και στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από την τρόικα με τα προσωρινά στοιχεία της αξιολόγησής τους.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.