Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στη δίνη των χρεών τα ελληνικά πανεπιστήμια


Βυθίζονται στα χρέη τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα δικά τους προς άλλους και των άλλων προς αυτά. Αποτέλεσμα είναι η καθημερινότητα στα ιδρύματα να είναι «ένα συνεχές κυνήγι χρεωστούμενων και μια μάχη ακόμη και για το ευρώ», όπως ανέφερε...


 στην «Καθημερινή» αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων περιφερειακού πανεπιστημίου. Την κατάσταση επιβαρύνει το «κούρεμα» στο πλαίσιο του PSI των αποθεματικών των ιδρυμάτων, τα οποία ναι μεν εμφανίζονται με οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα αποθεματικά. «Τα πάντα είναι θέμα χρηστής διαχείρισης», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν διαδεδομένη πρακτική τα ιδρύματα (πλην δύο ΑΕΙ που σήμερα δεν έχουν ταμειακά υπόλοιπα) να ζητούν επιχορήγηση μεγαλύτερη των αναγκών τους και να συσσωρεύουν πλεονάσματα. «Χρέη προς ΔΕΚΟ δεν έχουμε. Βέβαια, μας χρωστούν πολλά χρήματα, κυρίως από ερευνητικά προγράμματα όπως είναι ο “Θαλής”, από το οποίο δεν έχουμε ακόμη εισπράξει ούτε ένα ευρώ», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων, Γ. Παναγιωτάκης. «Βέβαια, για το 2011 χρωστάμε περί το 1,1 εκατ. ευρώ σε διάφορους πιστωτές, π.χ. για τιμολόγια που θα έπρεπε να πληρώσουμε από το αποθεματικό, το οποίο λόγω του “κουρέματος” εμφανίζεται στις 900.000 ευρώ».

Οι δυσκολίες

«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού και της αργής ροής των κονδυλίων», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Σφηκόπουλος. «Ομως, δεν έχουμε χρέη. Αντίθετα, συσσωρεύονται τα χρέη προς εμάς – π.χ. ο ΕΟΠΥΥ έφτασε να χρωστάει 5 εκατ. ευρώ από τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία», προσθέτει, τονίζοντας πάντως ότι «τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα στα ΑΕΙ κυρίως της περιφέρειας, χωρίς αποθεματικό και ενεργούς ειδικούς λογαριασμούς». «Η μείωση της επιχορήγησης κατά περίπου 50% (από 7 σε 3,5 εκατ. ευρώ) έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, για παράδειγμα στην αγορά γραφικής ύλης ή πετρελαίου, όσο και σε επίπεδο αναπτυξιακής πολιτικής. Ενδεικτικά, δεν είναι πλέον εύκολη η συμμετοχή πανεπιστημιακών μας σε συνέδρια. Μάλιστα, όπου είναι αυτό εφικτό, φροντίζουμε να έλθουμε σε συμφωνία με τοπικούς παράγοντες για καλύτερες τιμές», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Π. Τσάρτας.

«Χρέη προς πιστωτές και ΔΕΚΟ δεν έχουμε», παρατηρεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ε. Στεφάνου. «Ανάδοχοι μας χρωστούν (π.χ. από κυλικεία), όμως έχουμε και ανοίγματα στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων, τα κονδύλια των οποίων μειώθηκαν κατά 40%, με συνέπεια να μην μπορούμε να καλύψουμε ανειλημμένες υποχρεώσεις μας απέναντι σε εργολάβους, οι οποίοι τελικά θα δικαιωθούν στη διεκδίκηση των απαιτήσεών τους, επιβαρύνοντας επιπλέον τα οικονομικά του ιδρύματος», προσθέτει, παρουσιάζοντας ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ των χρεών των ΑΕΙ.

«Το κενό στον προϋπολογισμό μας για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις ανέρχεται σε 3.272.000 ευρώ. Εξ αυτών το 1,5 εκατ. ευρώ είναι για τη σίτιση και τη θέρμανση, ενώ υπάρχουν χρέη ενός εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και σε προμηθευτές περί τις 300.000. Βεβαίως, έχουμε λαμβάνειν περί τις 500.000 ευρώ από ιατρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τ. Αλμπάνης.

Νοικοκύρεμα χρειάζεται. Αυτό υποστηρίζει στέλεχος του υπ. Παιδείας που μίλησε στην «Κ»: Πριν από το «κούρεμα» τα ταμειακά υπόλοιπα των πανεπιστημίων ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα ποσά που περίσσευαν ετησίως σε κάθε ίδρυμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα κονδύλια των Ειδικών Λογαριασμών, τα οποία εισέρχονται στα ΑΕΙ από ερευνητικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών κ.λπ. Και περίσσευαν διότι τα προηγούμενα χρόνια τα ΑΕΙ παρουσίαζαν προϋπολογισμούς μεγαλύτερους των αναγκών τους. Μετά το «κούρεμα», τα ταμειακά υπόλοιπα περιορίστηκαν σε 30 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση των αναγκών κάθε ΑΕΙ είναι ζήτημα σωστής διαχείρισης...

*Του Αποστολου Λακασα/ Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.