Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σχεδόν μισό τρισ. δολάρια πετούν σε περιττά πράγματα οι Αμερικανοί!


Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλώνται κάθε χρόνο από τους Αμερικανούς σε μικρές απολαύσεις, καμιά φορά όμως εντελώς περιττές ακόμα και σπατάλες που γίνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν, επιβεβαιώνοντας την εικόνα μίας...

 υπερκαταναλωτικής κοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το Business Insider εκτιμά ότι πάνω από 500 δισεκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο –ίσως μάλιστα και ακόμα περισσότερα γιατί τα στοιχεία δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα– κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τους πολίτες που βλέπουν (και στις ΗΠΑ) τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται.

Οι καλοφαγάδες Αμερικανοί (με σημαντικά ποσοστά παχυσαρκίας ήδη από νεαρές ηλικίες) ξοδεύουν 29 δισ. σε γλυκά πάσης φύσεως και 76 δισ. σε αναψυκτικά. Το τραγικότερο είναι ότι 165 δισ. δολάρια κοστίζει ετησίως το πεταμένο φαγητό…

Υπάρχουν όμως και χειρότερες συνήθειες: οι δαπάνες για τσιγάρα φτάνουν τα 44 δισ. ετησίως και για το ποτό τα 50 δισ..

Πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια είναι τα λεφτά που ξοδεύονται (ή κατ’άλλους) χάνονται στα καζίνα που είχαν τζίρο 125 δισεκατομμύρια το 2010 με τα μισά και λιγότερα να εκτιμάται ότι είναι τα κέρδη των παικτών. Άλλα 60 δισ. πάνε σε λαχεία και λοταρίες που επιστρέφουν στους νικητές περίπου τα μισά.

Επτά δισ. είναι τα τέλη για την χρήση των ΑΤΜ και σχεδόν στα 50 δισεκατομμύρια φτάνουν οι τόκοι για τις πιστωτικές κάρτες, εκτιμά το BI, αν και οι υπολογισμοί είναι και σε αυτήν την περίπτωση κατά προσέγγιση.

Στα 12 δισ. εκτιμώνται από το BI τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, τα οποία πέρα από τα χρήματα για την Τροχαία, κοστίζουν πολλά στους Αμερικανούς γιατί ένα μέρος τους πηγαίνει σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Άλλη μία κρυφή πηγή εξόδων είναι η ενέργεια για την οποία τα νοικοκυριά δαπανούν 443 δισεκατομμύρια ετησίως που θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα τρίτο αν ακολουθούσαν μερικές απλές συμβουλές για σωστή χρήση των λαμπτήρων ή του θερμοστάτη.

Πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται, τέλος, κάθε χρόνο από κάρτες δώρων που δεν έχουν ανταλλαχτεί, αν και πλέον εταιρείες δέχονται να πάρουν τις αχρησιμοποίητες κάρτες για 75-90% της αξίας τους.

Με τον τελικό «λογαριασμό» σπατάλης να ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια (δύο και τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης), το Business Insider βάζει ένα καταληκτικό και κρισιμότερο ερώτημα: ποιο είναι το έμμεσο κόστος όλης αυτής σπατάλης στην υγεία του πληθυσμού, την παραγωγικότητα και την κοινωνία;

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.