Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία προτίθενται μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία να εφαρμόσουν τον φόρο επί των...
χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι της ΕΕ.
"Τώρα έχουμε έξι κράτη μέλη τα οποία υπέβαλαν επισήμως αίτημα. Μόλις λάβαμε την επιστολή της Σλοβενίας", δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα.
"Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη το εξετάζουν. Τώρα απομένει να δούμε αν θα υποβάλουν ή όχι επίσημο αίτημα", πρόσθεσε. Οι επικριτές του μέτρου αυτού επιχειρηματολογούν ότι θα διώξει από την Ευρώπη αναγκαίες επενδύσεις. Επίσης επιμένουν για την υιοθέτηση του φόρου αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ.
Οι υποστηρικτές του φόρου αυτού, γνωστού επίσης ως φόρου Τόμπιν από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε, θέλουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να καταβάλει μια εισφορά μέσω του φόρου αυτού, την ώρα που οι πολιτικές της βιομηχανίας θεωρούνται ευρέως η ρίζα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ είναι διχασμένες πάνω στο θέμα αυτό και ορισμένες αποφάσισαν ως εκ τούτου να προχωρήσουν μονομερώς μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία, η οποία απαιτεί την συμμετοχή τουλάχιστον 9 χωρών.
Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η Εσθονία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία αναμένεται να συμμετάσχουν και αυτές, αλλά όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στην Ιταλία και την Ισπανία -την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- για να δουν τί θα αποφασίσουν. Η Πολωνία βρίσκεται επίσης μεταξύ αυτών που φέρεται ότι ενδιαφέρονται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να μιλήσουν για τον φόρο αυτόν κατά την συνάντησή τους την Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Αν μέχρι τότε δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα χώρες "θα είναι μόνον θέμα χρόνου", σημείωσε εξάλλου ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μετά την εμφάνιση εννέα υποστηρικτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να τους επιτραπεί να προχωρήσουν μονομερώς, κάτι το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από μια ικανή πλειοψηφία υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει τότε να αποφασίσουν ακριβώς ποιο είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να φορολογηθεί και τι θα πρέπει να γίνει με τα έσοδα.
Από πλευράς της, η φινλανδική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να απαντήσει αναφορικά με τη επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές. «Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το εάν θα υποστηρίξει ή όχι την ευρωπαϊκή φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών», δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο δε θέλησε να κατονομασθεί.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι υπουργοί δεν πρόκειται να συνεδριάσουν εντός των προσεχών ημερών και συνεπώς η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν θα πει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στους ομολόγους της στην Ευρωζώνη πως η Φινλανδία παραμένει αναποφάσιστη.
Εδώ και εβδομάδες, ο φινλανδικός Τύπος κάνει υποθέσεις για μία επικείμενη απόφαση σε σύντομο διάστημα. Η Φινλανδία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που το Βερολίνο και το Παρίσι πασχίζουν να πείσουν να εφαρμόσει τον φόρο, καθώς βάσει των κανόνων απαιτούνται τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ για να εφαρμοσθεί μία ενισχυμένη συνεργασία.
Στο Ελσίνκι, η συμμαχική κυβέρνηση είναι διχασμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές του σχεδίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Ουρπιλάινεν - η οποία την Τετάρτη είχε δηλώσει πως θα ήταν «γελοίο» η Φινλανδία ως κράτος-μέλος να μη συμμετάσχει σε έναν τέτοιο δασμό - και σε πολέμιους του φόρου, οι οποίοι τον βρίσκουν επιζήμιο για την εγχώρια αγορά εργασίας.
Ο πρωθυπουργός Γύρκι Κατάινεν ακόμη δεν έχει εκφραστεί με σαφήνεια σχετικά με τον φόρο που θα επιβληθεί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στο 0,1% για τα ομόλογα και 0,01% για τα υπόλοιπα προϊόντα.
πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.