Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι 7 επιλογές της Societe Generale για την Ελλάδα

Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα; αναρωτιέται η Societe Generale. Οι αναλυτές του γαλλικού ομίλου σημειώνουν ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού το «μπαλάκι» περνά στη πλευρά των δανειστών, που ωστόσο...


 δεν φαίνονται έτοιμοι να αποφασίσουν στο σημερινό eurogroup την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ, όπως κατέστησε σαφές και ο γερμανός υπουργός οικονομικών. Το πραγματικό εμπόδιο είναι ότι, όπως και αν το δει κανείς, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο χρέους. Διάφορες εναλλακτικές έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά όλες έχουν μειονεκτήματα:

1) Η επαναγορά χρέους θα απαιτήσει προκαταβολές επιπλέον κεφαλαίων και δεν υπάρχει εγγύηση για το επίπεδο στο οποίο οι ιδιώτες είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν.

2) Η απομείωση χρέους που κατέχει επίσημος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

3) Η μεταφορά του κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM έχει το πλεονέκτημα να μην δημιουργεί προκαταβολικά απώλειες και παράλληλα να μειώνει το χρέος της χώρας. Είναι μεγάλη πρόκληση για τις αρχές να μπορέσουν να το κάνουν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ο ενιαίος επόπτης των τραπεζών και θα δημιουργήσει μείζον ερώτημα για την Ισπανία και την Ιρλανδία.

4) Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι μια ακόμα επιλογή αλλά προσφέρει περιορισμένο όφελος σε ότι αφορά την χρηματοδότηση. 5) Τα κέρδη από τις επενδύσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα αλλά τα ποσά είναι ανεπαρκή. 6) Λύσεις που εμπλέκουν την μεταφορά της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό όργανο είναι πολιτικά δημοφιλείς στην Γερμανία αλλά βρίσκουν μικρή ανταπόκριση στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι απίθανο να προσφέρουν σημαντικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμα. 7) Τέλος, νέα χρηματοδότηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην χρηματοδότηση αλλά δεν θα μειώσει το χρέος, κάτι που επιθυμεί το ΔΝΤ. Εν συντομία, καταλήγει η Societe Generale δεν υπάρχει εύκολη λύση για την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα χρειάζεται σημαντική απομείωση χρέους και κάποιας μορφή σχέδιο Marshall. Βραχυπρόθεσμα ένα πολιτικό «μπάλωμα» μοιάζει να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα με μια ποιο βιώσιμη λύση να βρίσκεται πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.