Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Θρίλερ με τη δόση


Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, Bloomberg, για την χρηματική βοήθεια προς της Ελλάδα. Στον αέρα η ελληνική οικονομία. Δεν τα βρίσκουν ΕΚΤ και ΔΝΤ. Τι αναφέρει το Reuters...



Η 26η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα επισήμανε Eυρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

O ίδιος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες η συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών δε θα απελευθερώσουν στο Eurogroup της Δευτέρας τα 31,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν την τελική έκθεση της τρόικας που θα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσουν να αναλάβουν δράση.

Σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η πρόχειρη έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, δεν είναι αρκετή.

Στο μεταξύ, αν και το Βερολίνο χαιρέτισε την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι ενδεχομένως να μην ληφθεί τη Δευτέρα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Παρομοίως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο΄Κόνορ τόνισε ότι μένουν να γίνουν ακόμα αρκετά για να πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση αν και "οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την έγκριση των μέτρων λιτότητας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο".

Στον αέρα η ελληνική οικονομία

Οι διεθνείς δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέγεθος του ελληνικού χρέους, ενώ αξιωματούχοι αποκαλύπτουν και στο Reuters ότι "η επόμενη δόση παραμένει στον αέρα".

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους.

"Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους", τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι "υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα" καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. "Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω", πρόσθεσε.

Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ τέθηκε επειδή τότε το χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο ποσοστό αυτό και η οικονομία της χώρας αυτής αντεπεξερχόταν στην κρίση αλλά σήμερα δεν εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο παλαιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.