Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Νέο τσεκούρι: πώς θα φορολογηθούν ενοίκια, αποζημιώσεις, εφάπαξ


Άγρια φοροεπιδρομή σε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει σε εισοδήματα στην Ελλάδα. Εφάπαξ, ενοίκια, αποζημιώσεις αλλά και μισθοί μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, εξαπολύοντας τη σκληρότερη επιδρομή στα εισοδήματα, που έχει δει ποτέ κράτος της Ευρωζώνης. Διαβάστε στο planet-greece αναλυτικά....



Οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να φέρουν πρόσθετους φόρους στους περισσότερους φορολογουμένους ενώ φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Στις βασικότερες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογουμένους. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές 21%, 36% και 45%, ενώ το αφορολόγητο όριο αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

2. Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα παιδιά.

3. Αύξηση από 10% σε 21% του πρόσθετου φόρου που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος το οποίο δεν καλύπτεται από αποδείξεις.

4. Μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις από 40% στα επίπεδα του 33%.

5. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15%.

6. Επιβολή φόρου 10% έως 45% στα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων.

7. Επιβολή φόρου υπεραξίας 20% στο εισόδημα από μεταβιβάσεις ακινήτων.

8. Επιβολή φόρου υπεραξίας 20% στις μετοχές και στα αμοιβαία κεφάλαια.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνει κλιμακωτά με τρεις συντελεστές 10%, 30% και 45% και δεν θα ισχύει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα:


  • Φόρος 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια
  • Φόρος 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια, δηλαδή για το τμήμα από τις 12.001 έως τις 60.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
  • Φόρος 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Και πολυμένος και... φορολογημένος θα είναι πλέον ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του. Για αποζημίωση
έως 50.000 ο φορολογικός συντελεστής θα είναι μηδενικός.
Από 50.001 ευρώ ποσό της αποζημίωσης, θα ισχύει η κλίμακα που θεσπίζεται για την φορολόγηση των ενοικίων.

Τόκος υπεραξίας στα ακίνητα και φόροι σε καταθέσεις - ρέπος

Με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα με συντελεστή 20%, ο οποίος όμως επεκτείνεται και στις υπεραξίες από αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.
Ακόμη, αυξάνεται από 10 σε 15% ο συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων κάθε μορφής κατάθεσης (repos κα). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση αυτή θα ισχύσει από την 1/1/2014.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.