Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μετά την ψήφιση του μνημονίου, περιλαμβάνονται όλες οι διευκρινήσεις για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τις μειώσεις των συντάξεων από 1-1-2013 που αφορούν το σύνολο ασφαλισμένων και συνταξιούχων...



Από τις αλλαγές αυτές δεν θίγονται οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Να σημειωθεί ότι θεμελιωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται). Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που ως 31.12.2010 είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του έχει ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το έτος 2010 και μπορεί να το ασκήσει υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Δεν επηρεάζεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί και από τα δύο μάτια, παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%: αυτοί συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, ήτοι με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων: συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

ε. Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών: συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).

στ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας - δημόσιοι υπάλληλοι - έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.

Αντιθέτως για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν μέχρι και τα 7 καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο νόμος Λοβέρδου.

Πιο συγκεκριμένα τα γενικά όρια ηλικίας αυξάνονται από το 65ο για τους άντρες σήμερα με 4500 ένσημα στο 67 και για τις γυναίκες με 4500 ένσημα επίσης στα 67 από 63 που ισχύει σήμερα.
Ασφαλισμένη με ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2012 παίρνει σύνταξη στα 60 έτη. Με το νόμο Λοβέρδου θα πήγαινε το 2013 στα 65 και με τις νέες αλλαγές τελικά θα πάρει σύνταξη στα 67.

Ασφαλισμένος με 40 έτη εργασίας από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα θα πάρει σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις στα 62.

Ασφαλισμένος που το 2013 συμπληρώνει 11.400 ένσημα θα πάρει σύνταξη στα 62 από 60 που προβλέπεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.