Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ένας 15χρονος εφηύρε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;



Αν ένα πράγμα ενθουσιάζει στη διακόσμηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων αυτό είναι τα πολλά φωτάκια! Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ο φωτισμός των... χριστουγεννιάτικων δέντρων εμφανίστηκε για πρώτη φορά περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα, όχι όμως με ηλεκτρικά φωτάκια αλλά με κεριά.

Αρχικά τα κεριά στηρίζονταν με λιωμένο κερί πάνω στα κλαριά του δέντρου ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν μικρά κηροπήγια, φαναράκια και γυάλινες μπάλες που διέχεαν καλύτερα το φως των κεριών.

Για πρώτη φορά φωτίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη χρήση ηλεκτρικών λαμπτήρων το 1882 όταν ο Edward Johnson, βοηθός του γνωστού σε όλους Thomas Edison, χρησιμοποίησε 80 γλόμπους για να φωτίσει ένα δέντρο στη Νέα Υόρκη.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια διαθέσιμα σε όλους. Μια τραγική πυρκαγιά που προκλήθηκε στη Νέα Υόρκη από κεριά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, έδωσε την ιδέα στον 15χρονο Albert Sadacca να φτιάξει ασφαλή φωτάκια που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι.

Έτσι, το 1917, ο Sadacca χρησιμοποίησε μερικά από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που πωλούσε η οικογένειά του και έφτιαξε την πρώτη σειρά από ασφαλή φωτάκια για το δέντρο. Μόλις 100 τέτοιες σειρές πωλήθηκαν στη Νέα Υόρκη τον πρώτο χρόνο.

Από τη δεύτερη χρονιά, ο Sadacca εξέλιξε τα φωτάκια του, τους έδωσε πολύχρωμο φως και είδε την "εφεύρεσή" του να απογειώνεται μέχρι που δημιούργησε με τα 2 αδέρφια του τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χριστουγεννιάτικων φώτων στον κόσμο, τη Noma Electric.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.