Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ:Παιδικά παιγνίδια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Η χαρά του παιδιού είναι αυτές τις μέρες τα πολυκαταστήματα παιχνιδιών. Οι γιορτές για τα παιδιά (ανήλικα και μη…) μεταφράζονται σε καινούρια παιχνίδια και δώρα. Αν όμως οι γονείς δεν φροντίσουν να φιλτράρουν τις επιλογές που τους δίνουν οι «μικρούληδες» μπορεί να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον, απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Στις βρεφικές ή μικρές ηλικίες τα πράγματα είναι απλά. Μια...


 λούτρινη κούκλα, τουβλάκια και αυτοκινητάκια δεν αποτελούν απειλή για κανένα. Θα λέγαμε ότι τέτοιου είδους παιχνίδια είναι «αθώα» ενώ αρκετά από αυτά σκόπο έχουν την ανάπτυξη των αισθήσεων αλλά και των δεξιοτήτων. Όταν φυσικά πρόκειται για εγκεκριμένα είδη που ικανοποιούν τις προδιαγραφές. Μεγαλώνοντας όμως ηλικιακά και συναναστρεφόμενο ένα παιδί με άλλα υπάρχει μια στροφή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια που εμπεριέχουν πολλούς περισσότερους, ορατούς και μη, κινδύνους.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών ξεκινούν από την όραση, την ακοή, τις ημικρανίες, την επιληψία (συγκεκριμένα φωτοεπιληψία), την παραμορφωτική αρθρίτιδα των δαχτύλων, τον τραυματισμό των άκρων (όταν πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας – virtual reality), το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και σε τραβηγμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και στον θάνατο. Η καθιστική συμπεριφορά, η έλλειψη κίνησης και γενικότερα η απουσία γυμναστικής οδηγεί στην παχυσαρκεία, με όλες της παρενέργειες που αυτή επιφέρει. Αν όλα τα παραπάνω μπορείς να τα διακρίνεις, να τα διαγνώσεις έγκαιρα, και κρίνοντας ανάλογα να προσπαθήσεις να τα προλάβεις ή να τα αντιμετωπίσεις, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απειλούν με ακόμη μεγαλύτερους, «αόρατους», κινδύνους.

Η τακτική ενασχόληση μαζί τους προκαλεί εθισμό. Ορισμένες φορές στη χειρότερη μορφή του αφού ο χρηστης δεν αποχωρίζεται την κονσόλα με κανένα τρόπο. Παιδοψυχολόγοι, με μακροχρόνιες μελέτες, έχουν αποδείξει ότι παιχνίδια με εικόνες και πράξεις βίας, καλλιεργούν επιθετική συμπεριφορά και φέρνουν κατάθλιψη. Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες παιδικής-σχολικής βίας αλλά και παιδικών-εφηβικών εγκλημάτων που κύρια αιτία και αφορμή ήταν ο εθισμός σε παρόμοιες εικόνες και πράξεις από βιντεοπαιχνίδια. Ο έφηβος απομονώνεται, κλείνεται στον εαυτό του και χάνει οποιαδήποτε μορφή κοινωνικότητας. Αθλητικές ή συλλογικές δραστηριότητες μπαίνουν στην άκρη και η φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ατόμου αλλοιώνονται. Το άτομο χάνει την ισορροπία του.

Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι γονείς πρέπει να περνούν από ενδελεχή έλεγχο κάθε δραστηριότητα των παιδιών τους. Να εξετάζουν προσεχτικά κάθε τους αγορά και να θέτουν όρια και περιορισμούς. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τυχόν παρενέργειες και να μεριμνήσουν ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες, για όλους, συνέπειες. Πρόληξη και έλεγχος. Με τρόπο και διακριτικότητα ώστε να μην θίξουν τον εγωισμό των παιδιών και έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.