Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

BOMBA:Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τους ιδιοκτήτες της Sprider Stores.

Είχαν βάλει μόνοι τους φωτιά στις αποθήκες για να εισπράξουν την ασφάλεια των 16 εκ.ευρώ.
 Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος αφορά στα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών, και της απόπειρα απάτης που αποδίδονται στα τότε μέλη του Δοικητικού Συμβουλίου. Ως φυσικοί αυτουργοί της...


 έκρηξης και του εμπρησμού κατηγορούνται τέσσερεις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην «στημένη» κατά τις αρχές φωτιά.
 Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ήταν προσχεδιασμένη από τα στελέχη της εταιρίας προκειμένου να εισπράξουν την ασφάλεια των 16 εκατομμυρίων ευρώ.

 Οι Σάββας και Αθανάσιος Χατζηιωάννου της γνωστής αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης Sprider Stores καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ήταν στο τιμόνι της εταιρίας τον περασμένο Φεβρουάριο κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε τότε και προκάλεσε σχεδόν ολοσχερή καταστροφή στα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που τους «έκαψαν» και οδήγησαν τον εισαγγελέα Λακαφώση στην άσκηση της κακουργηματικής δίωξης προέκυψαν κυρίως από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων , έρευνες που δείχνουν ότι οι τρεις από τους τέσσερεις φυσικούς αυτουργούς κινούνταν στην περιοχή τις επίμαχες ώρες, αλλά και τις αντιφάσεις που υπέπεσαν οι εμπλεκόμενοι στις καταθέσεις τους. Επιπλέον το ότι είχε απενεργοποιηθεί μέρος του συστήματος ασφαλείας λίγο πριν τον εμπρησμό, κίνησε από την αρχή τις υποψίες στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων της Πυροσβεστικής που διενήργησε την προανάκριση καθώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει γίνει από τον οποιοδήποτε. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του 21ου τακτικού ανακριτή ο οποίος αφού μελετήσει τα στοιχεία θα καλέσει τους εμπλεκόμενους να δώσουν εξηγήσεις.
   
Η τέταρτη φωτιά από το 2004.έλεγαν πως την έβαλαν "κουκουλοφόροι".

Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου του 2012 και αρχικώς είχε αποδοθεί σε κουκουλοφόρους ταραξίες που είχαν προκαλέσει έκτροπα και στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου.

Όπως είχε ειπωθεί, οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς με κυριότερες αυτή στη δεξαμενή πετρελαίου και στο χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες και το σύστημα πυρανίχνευσης. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Ενας εκ των δραστών μάλιστα χτύπησε και έδεσε το φύλακα του χώρου που διεκομήσθη στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

Λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου από την κατάρρευση της οροφής και τις μικρές εστίες φωτιάς που έκαιγαν για πολλές ώρες η καταγραφή των ζημιών άργησε να γίνει. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, από την εταιρία ανακοινώθηκε πως το κόστος της καταστροφής σε εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό-που ήταν πλήρως ασφαλισμένα σε 4 ασφαλιστικούς ομίλους- ξεπερνούσε τα 15 εκ.ευρώ.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που εγκαταστάσεις της Sprider Stores έπαιρναν φωτιά. Το 2004 είχε καεί αποθήκη της εταιρίας στον Αλιμο και το 2008 παρανάλωμα του πυρός είχαν γίνει τα καταστήματα της Λυκόβρυσης και της Ερμού. Όλα τα περιστατικά είχαν αποδοθεί σε άγνωστους εμπρηστές.

Η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Ανθούσας όπως είχε ειπωθεί τότε ήρθε τη χειρότερη στιγμή για την Sprider Stores λόγω του ότι ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης ήδη δοκιμαζόταν από την κρίση η οποία είχε χτυπήσει ακόμα και την συγκεκριμένη εταιρία που προωθεί οικονομικά προιόντα. Τα έσοδα είχαν μειωθεί σημαντικά και οι ζημιές είχαν διπλασιαστεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε τότε και είχε την υπογραφή του προσωπικού και του πρόεδρου του Δ.Σ. κ. Αθανάσιου Χατζηιωάννου ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και εξέφραζε την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν όλοι σκληρά για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του ομίλου σε κανονικούς ρυθμούς:

«Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες τηςSPRIDER STORES, η εταιρεία μας δοκιμάζεται. Οι ζημιές που υπέστησαν τόσο το κτίριο, όσο και τα εμπορεύματα και η υλικοτεχνική υποδομή είναι εξαιρετικά σημαντικές. Παρ' όλα αυτά η εταιρεία είναι εδώ και είναι έτοιμη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι κυρίως μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στο βαθμό που επηρεάζουν μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία, όπως η SPRIDERSTORES. Όλοι οι άνθρωποι της SPRIDER STORES, όμως είμαστε αποφασισμένοι, ότι μέσα από τη δοκιμασία, θα γίνουμε δυνατότεροι και καλύτεροι. Οι διεργασίες και οι επαφές για να αποκαταστήσουμε τις σημαντικές ζημιές το συντομότερο δυνατό έχουν ήδη ξεκινήσει. Παραμένουμε όλοι ενωμένοι, μια γροθιά, για να πάμε παρακάτω».

Εκτός Δ.Σ τα αδέλφια Χατζηιωάννου


Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αλλάζει και κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό δεν ήταν άσχετο με την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που ήταν σε εξέλιξη. Εκτός του διοικητικού συμβουλίου των ομίλων Sprider Stores και Χατζηιωάννου βρίσκονται για πρώτη φορά τα αδέλφια Χατζηιωάννου, Σάββας και Αθανάσιος. Μετά τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο εισηγμένων, στις 27 Οκτωβρίου, μόνο εκτελεστικό μέλος και στις δύο εταιρείες τίθεται ο κ. Βασίλης Λ. Καρέλλας, ενώ ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ανακηρύχθηκαν οι κ. Νικόλαος Βαρσάμης, Γρηγόριος Οραηλίδης, Χρυσάνθη Συμπιρίδου και Δημήτριος Μεϊμάρογλου. Χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τα νέα μέλη του Δ.Σ., η Sprider Stores επισημαίνει ότι τα αδέλφια Χατζηιωάννου παραμένουν βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, ωστόσο ο κ. Αθανάσιος Χατζηιωάννου, έως πρότινος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αποσύρεται προς το παρόν από τη διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.