Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε αυγά;


Τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών και βασικό κομμάτι διατροφής. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διαιτητική χοληστερόλη...

στην καθαρή μορφή της, δεν προκαλεί αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών). Ωστόσο, η χοληστερόλη είναι ένα ασταθές μόριο το οποίο οξειδώνεται με την παρουσία οξυγόνου (αέρα δωματίου). Η οξείδωση της χοληστερόλης από οξυγόνο επιταχύνεται πολύ με την παρουσία θερμότητας.



Εάν ο κρόκος του αυγού παραμένει άθικτος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όπως όταν φτιάχνουμε βραστά αυγά ή αυγά ποσέ, τότε η χοληστερόλη στον κρόκο δεν είναι εκτεθειμένη στον αέρα του δωματίου.

Αντιθέτως, σπάζοντας τον κρόκο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όταν φτιάχνουμε δηλαδή τηγανητά αυγά, σχηματίζονται μεγάλες ποσότητες οξειδίων χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, τα οφέλη και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αυγών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που μαγειρεύονται.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα βραστά ή ποσέ αυγά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ενώ η κατανάλωση μιας ομελέτας ή ενδεχομένως τηγανητών αυγών θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.