Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Λιγότεροι λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας

Του Κωστα Ονισενκο*

Σαφώς καλύτερη σε σχέση με πριν από έξι μήνες -όταν ξεκίνησε η ευρεία αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»- είναι η εικόνα της Αθήνας, κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν έντονα από την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα τα προηγούμενα χρόνια...



Αυτό διαπιστώνεται από άτομα που ζουν και κινούνται στο κέντρο. Φαινόμενα όπως αθρόα συγκέντρωση παράνομων μεταναστών σε ορισμένα σημεία και ανεξέλεγκτες πιάτσες πορνείας έχουν περιοριστεί αισθητά, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες και κάτοικοι περιοχών όπως Πατησίων, πλ. Βικτωρίας κ.α. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χρειάζεται αρκετή ακόμα προσπάθεια προκειμένου η Αθήνα να θεωρηθεί μια ασφαλής πόλη.

«Χρειάζεται δουλειά»

«Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις προσπάθειες των αρχών, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Ωστόσο ακούμε καθημερινά για κλοπές και ληστείες στη γειτονιά μας, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι η εγκληματικότητα δεν έχει αντιμετωπιστεί αρκετά. Υπάρχει σαφής βελτίωση, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα», αναφέρει στην «Κ» ο Κ.Τ. κάτοικος και επιχειρηματίας της Κυψέλης. Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, έχει περιοριστεί μόνο η εμφανής παρουσία των παράνομων μεταναστών. Το γεγονός αυτό εξάλλου καταδεικνύεται και από τις συλλήψεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης.

Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία του «Ξένιου Διός» από την ημέρα έναρξής του. Προσήχθησαν 77.526 αλλοδαποί από τους οποίους 4.435 δεν είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής και συνελήφθησαν με στόχο την απέλαση. Ακόμα 59 άτομα, Ελληνες και αλλοδαποί, συνελήφθησαν για άλλα αδικήματα όπως παράνομη οπλοκατοχή, ναρκωτικά, πλαστογραφία εγγράφων κ.ά. Η αστυνομία ερεύνησε 525 σπίτια, στα περισσότερα από τα οποία διέμενε μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών. Πολλές από τις έρευνες έγιναν κατόπιν καταγγελιών, ενώ άλλες ύστερα από πληροφορίες της αστυνομίας. Παράλληλα έρευνες έγιναν σε 207 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν 94 φορολογικές παραβάσεις, συνελήφθησαν 14 άτομα και κατασχέθηκαν 6 ταμειακές μηχανές. Οσον αφορά την αντιμετώπιση εγκλημάτων οικονομικού χαρακτήρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν 11 αποθήκες παρεμπορίου στις οποίες, σύμφωνα με τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων προϊόντων. Εντοπίστηκαν ακόμα 13 χώροι που χρησιμοποιούνταν ως παράνομα καζίνο στα οποία συνελήφθησαν 213 άτομα, παίκτες αλλά και υπεύθυνοι των καταστημάτων.

Συλλήψεις στα σύνορα

Το γεγονός που τονίζεται ιδιαίτερα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι τα αποτελέσματα της επιχείρησης όχι στην Αθήνα, αλλά στη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στους έξι μήνες από τον Αύγουστο 2012 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθησαν στα σύνορα 1.710 αλλοδαποί. Την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα οι συλλήψεις ήταν 35.258, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ροές των παράνομων μεταναστών από τον Εβρο έχουν μειωθεί αισθητά.

*Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.