Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οι 16 μύθοι για το «όχι» της Κύπρου [ΑΡΘΡΟ]

του Αριστείδη Μπιτζένη*

Δεκαέξι "μύθους" για την καταψήφιση από την κυπριακή βουλή του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Eurogroup παραθέτει ο κ. Αρ. Μπιτζένης.



1) Η φορολόγηση των 20.000 ευρώ καταθέσεων είναι μέτρο φιλελεύθερο ή αριστερό?

2) Η φορολόγηση άνω των 100.000 ευρώ και μόνο αυτών θα χειροκροτηθεί από την ελληνική αντιπολίτευση?

3) Μήπως βιάστηκαν οι Έλληνες να πανηγυρίσουν ότι έτσι έδειξε η βουλή της Κύπρου πατριωτισμό

4) Μήπως η μόνη επιλογή που έχει η Κύπρος είναι μαζί με την ΕΕ ή με την Ρωσία ή και με τους 2 και δεν υπάρχει επιλογή να μείνει μόνη και ανεξάρτητος?

5) Μήπως οι βουλευτές έχουν ήδη πει ναι στο μνημόνιο και το ΟΧΙ δεν ήταν όχι στο μνημόνιο και άρα γιατί οι ελληνικοί πανηγυρισμοί?

6) Μήπως οι Κύπριοι προσπάθησαν εδώ και πάρα πολλούς μήνες να πείσουν τους Ρώσους για βοήθεια και δεν τα κατάφεραν?

7) Μήπως οι Ρώσοι έχουν δανείσει 2,5 δισ. ευρώ και αυτά είναι απαιτητά αλλά ούτε για αυτά δεν έχουν δώσει το ΟΚ στην Κύπρο για ρολάρισμα?

8) Μήπως οι Ρώσοι για να δώσουν λεφτά θέλουν το φυσικό αέριο της Κύπρου και όχι λόγω του ορθόδοξου τόξου ή της φιλικά προσκείμενης χώρας?

9) Μήπως οι Ρώσοι υπερασπίζονται τα 20 δισ. ή τα 30 δισ. ρωσικές καταθέσεις και αρκετά δισ. επενδύσεων?

0) Μήπως το ΑΕΠ της Κύπρου είναι 15-20 φορές μικρότερο από το Ελληνικό?

11) Μήπως η Κύπρος είναι μοναδικό φαινόμενο όπως και το Λουξεμβούργο, Μάλτα, κτλ με δυνατό τραπεζικό σύστημα το οποίο όμως δυστυχώς στηρίζεται σε αγνώστου προέλευσης χρήμα, χρήμα από μαύρες πηγές και έλλειψη διαφάνειας και είναι ευκαιρία να το χτυπήσει η Γερμανία που ψάχνει για τον καθένα μας την ευκαιρία να μας τιμωρήσει. Τα ίδια λέγαμε και για την Ελλάδα απλώς κάθε φορά το μοναδική περίπτωση είναι η αφορμή για τιμωρία.

12) Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα έλεγαν για φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών οπότε προς τι τώρα ο πανηγυρισμός?

13) Το domino του φόβου φορολόγησης καταθέσεων όντως είναι τεράστιο πρόβλημα και τα φιλελεύθερα κόμματα θα έπρεπε να ήταν αντίθετα σε μια τέτοια φορολόγηση είτε μικροκαταθετών είτε μεγαλοκαταθετών αλλά δεν μπορούμε την υποκρισία να πανηγυρίζουν για το ΟΧΙ αυτοί που δεν γνωρίζουν.

14) Η Κύπρος δεν μπορεί να «κουρέψει» τα ομόλογά της και να μαζέψει τα 5 δισ. που της λείπουν (δεν φθάνει το κούρεμα ομολόγων), γιατί η ΤΡΟΙΚΑ της δίνει μόνο 10 δισ., της λέει να βρει τα 5 δισ. μόνη της χωρίς να επιβαρύνει ταυτόχρονα το χρέος της (το οποίο πρέπει να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα μετά το κούρεμα καταθέσεων) και πρέπει να βρει λύση και με τα 2,5 δισ. του ρώσικου δανείου χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου χρέους

15) Η Κύπρος δεν χρειάζεται να πάρει προς το παρόν πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας γιατί το έλλειμμα της δεν έχει σχέση με το μέγεθος του ελλείμματος της Ελλάδας. Αν όμως τα μέτρα εφαρμοστούν αλλά επιδεινώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τότε δυστυχώς θα έχουμε καταστάσεις παρόμοιες με την Ελλάδα

16) Το πρόβλημα του μεγέθους χρέους σε σύγκριση με Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι θέμα συζήτησης γιατί ένας ψάχνει 10 δισ. ή 18 δισ. (Κύπρος), και ο άλλος (Ελλάδα) στα 3 μνημόνια και στο PSI χρειάστηκε 400 δισ. Δεν μπορείς να έχεις την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με 10 ή 20 δισ. σε σύγκριση με τα 400 δις οπότε όποια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι η πλέον ατυχής


* Ο κ. Αριστείδης Μπιτζένης είναι Aναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)/στο euro2day.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.