Ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εμφανίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά μετά το πέρας της συνάντησής τους και ανακοίνωσε πως υπογράφησαν συνολικά 25 συμφωνίες. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «καλή τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»...
Αναλυτικότερα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις 25 συμφωνίες, λέγοντας ότι οι υπουργοί των δύο χωρών αναζητούν νέα πεδία συνεργασίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ουσιαστική συνεργασία που αγγίζει την καθημερινότητα των δύο χωρών, που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθηση της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες, και μάλιστα ουσιαστικές ανάμεσα στις δύο χώρες και πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας.
Αναφερόμενος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ανήκει στα θέματα που εξετάζονται από τις δύο πλευρές ενώ διευκρίνισε: «βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» και συμπλήρωσε λέγοντας:
«Υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και η διαφωνία μας μπορεί να είναι και ουσιαστική. Όμως, με τις αποφάσεις που παίρνουμε, όπως κάνουμε σήμερα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, ώστε να εμπεδώσουμε έναν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς. Άλλωστε, είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση, για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων προς όφελος ακριβώς της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής».
Σχετικά με τις μειονότητες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την άποψη ότι «είναι υποχρέωση της κάθε χώρας να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών με σκοπό την ισονομία».
«Η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα δυναμική και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς», συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βούληση να υπάρξουν νέες συναντήσεις και στο μέλλον καθώς οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν τις καλές σχέσεις να είναι ο κανόνας.
Από τον πρωθυπουργό έγινε εκτενής αναφορά επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία -όπως είπε- η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει. «Η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» δήλωσε.
Παράλληλα, υπενθύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της γείτονος στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκής της πορεία.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις». «Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρυθμισης είναι δύσκολος, αλλα αναγκαίος».
Ερντογάν: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα, δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε το Κυπριακό, η ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπως και οι έρευνες της Λευκωσίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για λύση «win-win», δηλαδή μίας λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.
Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκαν από μία ερώτηση.
Το χρονικό της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασε στις 9:10 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πρωθυπουργός και η πολυπληθής κυβερνητική αποστολή που τον συνόδευε έγιναν δεκτοί από τον νομάρχη Αβνί Μουτλού και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Αμέσως μετά, στις 9:45, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επί 40 λεπτά με τον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην κατοικία του στο Βόσπορο.
Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στο πρωθυπουργικό γραφείο στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.
Μετά την συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες.
Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.
Στις 16:30 ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, που βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ολ. Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ν. Μηταράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.