Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Θρίλερ 48 ωρών για τα κυπριακά υποκαταστήματα-Το νομικό κενό και η... Μόσχα

Μετάθεση έως και ένα 48ωρο παίρνει η απόσχιση και πώληση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και της Ελληνικής Τράπεζας προκειμένου αφενός να ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή το μνημόνιο, αφετέρου να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα...



Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μεταθέσει για την Τρίτη την ψήφιση του μνημονίου αλλά και το ταξίδι του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα την Τετάρτη πρακτικά μεταθέτουν την απόσχιση και πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών για την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Κύπρου και της CBP.

Όπως έγραψε το Euro2day, η ελληνική πλευρά περιμένει το πράσινο φως από την Κύπρο για να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, μετά την υποβολή προσφορών από την Εθνική, την Alpha και την Πειραιώς για την εξαγορά μέρους ή και του συνόλου των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Και αυτό γιατί υπάρχει νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με πρωτοβουλία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με εξαίρεση τη CPB, που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα είναι ιδιωτικές και θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα από την Κυπριακή Βουλή και εν συνεχεία να εκδοθεί διάταγμα για διάσωση τραπεζών. Κάτι τέτοιο καλύπτει την πώληση χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους.

Με δεδομένο, δε, ότι δεν πρόκειται για διάσπαση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο εξυγίανσης, τις αποφάσεις δεν μπορεί να τις πάρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αλλά θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο του προς ψήφιση πακέτου μέτρων.

Η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης διαπιστώθηκε και στη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου με τις διοικήσεις των τριών τραπεζών, που διενεργήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.


Προσφέρει τη Λαϊκή στη Ρωσία η Λευκωσία

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του ταξιδιού του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ θα προτείνει στη ρωσική κυβέρνηση τη διαγραφή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Κύπρος, με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση των μετοχών που κατέχει στη Λαϊκή Τράπεζα το κυπριακό δημόσιο.

Η κυπριακή κυβέρνηση ζητά τη συνεργασία της Μόσχας ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο υψηλότερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, κάτι που αφορά το σύνολο σχεδόν των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Αν η πρόταση για εξαγορά της Λαϊκής από ρωσική τράπεζα γίνει δεκτή, τότε θα επέλθουν αλλαγές σε ολόκληρη τη δομή του πακέτου μέτρων που συμφώνησε το Eurogroup καθώς θα μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου.

Έτοιμη δηλώνει η Ελλάδα, περιμένει την Κύπρο

Παρά την καθυστέρηση από την πλευρά της Κύπρου, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη. «Αγοραστής υπάρχει, μένει να υπάρξει επίσημα και πωλητής», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Μάλιστα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει και την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.


Οι προσφορές από ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για τμήματα ή το σύνολο των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών υπέβαλαν και οι τρεις συστημικές τράπεζες.

Η Εθνική, όπως και η Alpha ενδιαφέρονται για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η Πειραιώς για το σύνολο των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών.


Πώληση «πακέτο» προκρίνει η ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά προκρίνει, προς το παρόν, την πώληση με τη μορφή «πακέτου» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των τριών τραπεζών. Δηλαδή, να αγοράσει μια εγχώρια τράπεζα το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.

Αν συνεχίσει να προτάσσεται αυτή η λύση, τότε οι υφιστάμενες προσφορές της Εθνικής και της Alpha στην πράξη είναι εκτός παιδιάς και απομένει η προσφορά της Πειραιώς, η οποία έχει τη δυσκολία ότι θα πρέπει να συγχωνεύσει και να ομογενοποιήσει επτά διαφορετικές τραπεζικές οντότητες σε μία.


Back up το Τ.Τ. για τη διαδικασία

Για τους παραπάνω λόγους η λύση εξαγοράς των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών από το Τ.Τ. παραμένει προς το παρόν η επικρατέστερη λύση, παρότι θεωρητικά το Ταμιευτήριο αποτελεί το back up της ελληνικής πλευράς.


Αμοιβαία επωφελής η διάσπαση

Η πώληση θα είναι αμοιβαία επωφελής, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η μεν Κύπρος θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των τραπεζικών της δραστηριοτήτων, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup, και της διακοπής έκθεσης στην ελληνική οικονομία, η δε εγχώρια τράπεζα ή οι τράπεζες που θα αποκτήσουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού θα λάβουν και τις αναγκαίες προβλέψεις.

Πρακτικά το deal δεν διαφέρει από τα αντίστοιχα της Εμπορικής και της Γενικής, σημειώνουν οι ίδιοι.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.