της δανειακής σύμβασης, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι η Λευκωσία θα διαπραγματευθεί με σωφροσύνη, γνωρίζοντας τις επιλογές που έχει μπροστά της, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ περιορισμένες, τόσο από πλευράς θεμάτων όσο και χρόνου.
Κατά τον κ. Κασουλίδη, η κρίση και η αβεβαιότητα έχει διαρκέσει πάρα πολύ, κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις και ταυτόχρονα ανοίγει ορέξεις για κάθε είδους δημοσιεύματα.
Μέσα σε τρεις μήνες καταστράφηκε η καλή εικόνα της Κύπρου, υποστήριξε ο υπουργός και «πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου».
Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, θέση που τον ενοχλεί, όπως είπε, όταν διατυπώνεται.
«Δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αν επέλεξαν οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου να επεκταθούν στον ελληνικό χώρο, ούτε ευθύνεται η Ελλάδα αν φόρτωσαν τους εαυτούς τους και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά με σωρεία ελληνικών ομολόγων» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που προσέθεσε όμως ότι η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων «δημιουργεί στους εταίρους μια μορφή ηθικής υποχρέωσης όσον αφορά τους εταίρους, όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου».
Από την πλευρά του, ο Δ.Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί θεμέλιο λίθο της εθνικής ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το πάγωμα, εδώ και ένα χρόνο, των διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων ουσίας του Κυπριακού, με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, συνέχισε, πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τι θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, την οποία ως γνωστόν είχε εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα μας, δήλωσε o Δημ. Αβραμόπουλος, για τον οποίο η επίλυση θέματος είναι προϋπόθεση - κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα δώσει νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε.
Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Γιαννάκης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας, για την επόμενη διετία, είναι να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής σταθερά, σαν ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ.
Η Κύπρος, τόνισε, δεν θέλει να διαφέρει από τα άλλα 26 κράτη - μέλη κι εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια για ένταξή της στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Δεν είναι μία ενέργεια που σκοπεύει στο παιχνίδι των ευθυνών, εκμαιεύοντας μία άρνηση της Τουρκίας.
Χρειάζεται μία καλή και σοβαρή προετοιμασία, καθώς επίσης και στη συνέχεια μία προσπάθεια ώστε όταν ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες και είμαστε έτοιμοι για να τις ξεκινήσουμε για τη λύση του Κυπριακού, την οποία διακαώς επιθυμούμε και αυτές να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους, είπε ο Κύπριος υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.