Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

VIP φυγάδες: Από τον Κοσκωτά στον Κυριακίδη [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι 10 διάσημοι "δραπέτες"

Ποιοι είναι οι VIP φυγάδες που με τα οικονομικά τους εγκλήματα έκαναν το πανελλήνιο να μιλάει γι' αυτούς αλλά και να τους ψάχνει στο εξωτερικό...





Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι, "πάρε τα λεφτά και τρέχα". Ή αλλιώς, "όταν βλέπω αεροπλάνο, μου' ρχεται (δικαιοσύνη) να σου την κάνω".

Η υπόθεση του Πέτρου Κυριακίδη και η φυγή του στο εξωτερικό μας έκανε να θυμηθούμε ιστορίες φυγής και διεθνούς συνεργασίας για τον εντοπισμό των επώνυμων "φαντομάδων" που αποφάσισαν να διαφύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Οι υποθέσεις τους ωστόσο, θυμίζουν αστυνομική ταινία. Από τον Κοσκωτά στον Κυριακίδη και από τον Βαβύλη στον Ψωμιάδη, το NEWS 247 κάνει τον απολογισμό της "μεγάλης απόδρασης" των VIP.

Πέτρος Κυριακίδης: Ο ιπτάμενος παπάς
Τόπος διαφυγής: Λατινική Αμερική

Με ιδιωτική πτήση και ντυμένος παπάς το έσκασε για τη Λατινική Αμερική (Ουρουγουάη Η Παραγουάη) ο καταζητούμενος Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ειδοποιούμενος για την επικείμενη σύλληψή του με τη συνοδεία άλλων δύο κληρικών (ή κάποιων που προσποιούνταν μάλλον τους κληρικούς), ο Κυριακίδης είχε όλη την άνεση και το χρόνο να επιβιβαστεί σε ιδιωτικό αεροπλάνο και να φύγει.

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, άνδρες της Αστυνομίας εκτέλεσαν αιφνιδιαστικά ένταλμα σύλληψης της 2ης ανακρίτριας, κας Ιωάννας Χατζάκη, σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος δεν ειδοποιήθηκε και συνελήφθη με τα χρήματα στο χέρι. Περίπου 700.000 ευρώ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το άλλοτε στενό του συνεργάτη Πέτρο Κυριακίδη, για τον οποίο το ένταλμα σύλληψης δεν εκτελέστηκε αμέσως με αποτέλεσμα να οργανώσει τη διαφυγή του.

Το σχέδιο πτήσης που δόθηκε στο ιδιωτικό αεροπλάνο ήταν για τα Ιεροσόλυμα αλλά στην πορεία άλλαξε και έγκυρες πληροφορίες που επικαλέστηκε αρχικά το "Βήμα", αναφέρουν ότι κατευθύνθηκε προς το Λιχτενστάιν. Ο 72χρονος καταζητούμενος είναι εκδότης εκκλησιαστικών βιβλίων και μεγαλοϊδιοκτήτης ΜΜΕ. Άνθρωπος της εκκλησίας, με ισχυρές διασυνδέσεις, μετά τη γνωριμία του με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μετά το 2008 μπήκε δυναμικά και στα ΜΜΕ (oι εφημερίδες "Σφήνα" και "Veto" που αποκτήθηκαν στην αρχή της πορείας του έχουν πλέον κλείσει).

Ο Λαυρεντιάδης έλεγε ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του Κυριακίδη τον είχαν κάνει καλά από τη χρόνια ασθένειά του. Ο Κυριακίδης οργάνωνε τελετές θεραπείας αφού υποστήριζε ότι είχε το χάρισμα να θεραπεύει με εναλλακτικές θεραπείες ακόμη και τον εαυτό του από ανίατες ασθένειες... Είχε μάλιστα τιμηθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο (7 Ιουλίου του 2010) αλλά και από τα Ιεροσόλυμα για το φιλανθρωπικό του έργο.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς και η παρέα του
Τόπος διαφυγής: Βραζιλία

Ο Γ. Κοσκωτάς εντοπίσθηκε στη Βραζιλία λίγες ημέρες μετά τη διαφυγή του και συνελήφθη τελικά στη Βοστώνη των ΗΠΑ στις 26 Νοεμβρίου του 1988. Ο ίδιος εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1991, ύστερα από μια αστυνομική επιχείρηση αλά Χόλιγουντ. Κατέθεσε ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο χωρίς να προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος του κατηγορούμενου τότε πρώην πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου. Δικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών (ένοχος για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις, ανάμεσα τους το σκάνδαλο της τράπεζας Κρήτης), ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Πλέον, είναι ελεύθερος.

Μαζί του διέφυγαν από την Ελλάδα η σύζυγός του Κάθι και ο αδελφός του Σταύρος. Η σύζυγός του κατηγορήθηκε για διακίνηση χρημάτων από κοινό τους λογαριασμό στην Ελβετία. Πρόκειται για το περιβόητο το σκάνδαλο των 32 δισ. δρχ. (τον καιρό ακόμα της δραχμής).

Ο Κοσκωτάς γνωστός στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το 1982 αγόραε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό "Γραμμή Α.Ε." από τον Παύλο Μπακογιάννη, και το 1984 αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης (αργότερα έφτασε να κατέχει το 82%), έναντι του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Μαζί με άλλες επιχειρήσεις τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, γινόταν εργοδότης σε περίπου 4.000 εργαζόμενους. Το 1986 είχε επιχειρήσει και την αγορά της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, όμως λόγω αντιδράσεων από τον Τύπο, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τελικά στην πώλησή της. Το 1987 προχώρησε στην αγορά από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον ραγδαία ανερχόμενο επιχειρηματία. Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης αυξήθηκαν κατακόρυφα με χρήματα των ΔΕΚΟ (συνολικού ύψους 13 δισεκατομμυρίων το 1988), ενώ πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ελληνικού δημοσίου ήταν και επίσημοι συνεργάτες του. Στο μεταξύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξασφάλιζε για τους πελάτες του, διόγκωσαν τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης στα 76,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Από την εκδοτική πλευρά της "Γραμμής Α.Ε.", ο Κοσκωτάς είχε στήσει έναν τυποεκδοτικό κολοσσό, ο οποίος εξέδιδε μία καθημερινή εφημερίδα και 6 περιοδικά, ενώ εξαγόρασε άλλες τρεις εφημερίδες, την "Βραδυνή", την "Εβδόμη" και την ιστορική "Καθημερινή" από την Ελένη Βλάχου το 1986. Ταυτόχρονα εξεδήλωσε ενδιαφέρον και για την αγορά της "Ελευθεροτυπίας". Η επέκταση αυτή στο χώρο του Τύπου, υπήρξε και το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του. Η κυβέρνηση έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πανίσχυρο εκδότη που θα της παρείχε στήριξη, με αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη των δραστηριοτήτων του.




Απόστολος Βαβύλης: Ο μοναχός Ραφαήλ δεν ήταν άγιος
Τόπος διαφυγής: Ιταλία

Τα ράσα στους φυγάδες, έχουν πέραση.

Ο Απ. Βαβύλης, γνωστός και ως μοναχός Ραφαήλ, συντάραξε το πανελλήνιο το 2005 με τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς και με τον έκπτωτο πατριάρχη Ειρηναίο και τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Διέφυγε ντυμένος παπάς στην Ιταλία, όπου και συνελήφθη τον Απρίλιο του 2005.

Ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2008 απαλλάχθηκε με βούλευμα από το κύριο όγκο των κακουργηματικών κατηγοριών και αποφυλακίσθηκε.

Για την ακρίβεια, ο Απόστολος Βαβύλης απαλλάχθηκε αμετακλήτως από τις κατηγορίες της διαρροής μυστικών της πολιτείας προς το Ισραήλ, της υπεξαίρεσης και της απάτης, της πλαστογραφίας, της αντιποίησης στολής λειτουργού της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, (ρασοφορία) και από κάθε κατηγορία σχετική με την δραστηριότητα του Μ.Κ.Ο. "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ" που σχετιζόταν με την Κάτω Ιταλία.


Γιώργος Δημητριάδης: Ο κύριος ΕΤΒΑ
Τόπος διαφυγής: Καραϊβική (;)

Φυγόδικος από το 2002 είναι και ο χρηματιστηριακός σύμβουλος Γ. Δημητριάδης, πρωταγωνιστής του σκανδάλου της υπεξαίρεσης 30 εκατ. ευρώ από την ΕΤΒΑ Finance. Οι υπόλοιποι 13 συγκατηγορούμενοι του καταδικάσθηκαν πρωτοδίκως το 2008 σε ποινές από ισόβια έως 20 μήνες.

Το "ριφιφί" στα ταμεία της ΕΤΒΑ Finance στήθηκε το 1996. Με ένα κόλπο απλό που θα το ζήλευε και η "συμμορία των 11", η "ομάδα Δημητριάδη" για περισσότερα από επτά χρόνια τζόγαρε με τα διαθέσιμα κεφάλαια της θυγατρικής εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στην εκκαθάριση προβληματικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε το "Βήμα", με τη συναίνεση των διευθυντικών στελεχών της τότε εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Γιώργος Δημητριάδης επένδυε τα κεφάλαια των Ελλήνων πολιτών στο Χρηματιστήριο αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό γινόταν με την υποστήριξη που του παρείχε ο πρώην συνάδελφος και φίλος του Δ. Καμπανέλλης, ο οποίος είχε ιδρύσει τη χρηματιστηριακή εταιρεία Άβαξ.

Ως δια μαγείας τα λεφτά της ΕΤΒΑ Finance γίνονταν μετοχές που κατείχε εν αγνοία της η Δέσποινα Μοράκη, 92 ετών, εγγονός της οποίας και διαχειριστής του λογαριασμού της ήταν ο Δ. Καμπανέλλης. Για μακρό χρονικό διάστημα η "ομάδα Δημητριάδη" έπαιζε αμυντικό παιχνίδι. Εν είδει άτυπου δανείου, επένδυε τα κεφάλαια της ΕΤΒΑ Finance στο Χρηματιστήριο και αφού καρπωνόταν τα υπερκέρδη, έπειτα από έναν μήνα επέστρεφε το αρχικό κεφάλαιο στην πηγή του.

Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, το κύκλωμα έπαψε να επιστρέφει στα ταμεία της ΕΤΒΑ Finance τα εκατομμύρια που έκλεβε. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δύο πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, με έναν χρηματιστηριακό κωδικό που άνοιξαν στο όνομα μιας υπέργηρης γυναίκας, 92 ετών, θα έπαιζαν στο Χρηματιστήριο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διάστημα επτά ετών.

Ουδείς γνωρίζει που διέφυγε ο "κύριος ΕΤΒΑ", ενώ σύμφωνα με φήμες, βρισκόταν σε εξωτικό νησί της Καραϊβικής.

Μάκης Ψωμιάδης: Τα Βαλκάνια στα πόδια του
Τόπος διαφυγής: Σκόπια

Ήταν 1η Μαΐου του 2012, όταν ο "Big" Μάκης Ψωμιάδης πήρε τον δρόμο για τη φυλακή μετά τις "διακοπές" του στα Σκόπια. Ο ίδιος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων, παράνομο στοιχηματισμό και υπόθεση "στημένων" αγώνων ποδοσφαίρου.

Της έκδοσης του Μ. Ψωμιάδη προηγήθηκε ένα "διπλωματικό θρίλερ" μεταξύ των Αρχών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χωράς, που θα αναγραφόταν στα έγγραφα.

Έπειτα από διάβημα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, για καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης του Μ. Ψωμιάδη, οι Αρχές της γείτονος αποφάσισαν να ικανοποιήσουν τελικά το ελληνικό αίτημα, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος.

Πλέον, είναι προσωρινά κρατούμενος μόνο για την υπόθεση των στημένων αγώνων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εκκρεμεί δίκη εναντίον του για υπεξαίρεση. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δικαστεί για την υπεξαίρεση 21 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της ΑΕΚ.


Χρήστος Καραβέλας - "Μίζενς" πολυτελείας

Τόπος διαφυγής: Ουρουγουάη

ο Χρ. Καραβέλας, πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas, έφυγε καταρχήν στη Γερμανία και μετά προς άγνωστη κατεύθυνση το Μάιο του 2009. Νωρίτερα είχε προκληθεί σάλος στην κοινή γνώμη λόγω της καθυστέρησης ενημέρωσης της Δικαιοσύνης για το γεγονός ο Χ. Καραβέλας είχε βγάλει ήδη λεφτά στην Ουρουγουάη.

Ο κ. Καραβέλας ήταν το πιο σημαντικό πρόσωπο, μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο, στην πιο βαρύνουσα υπόθεση πολιτικού χρήματος από τη Χούντα και μετά. Ο ίδιος γνώριζε πληρωμές που είχαν γίνει στο χώρο στον μεγάλων πολιτικών κομμάτων, μεμονωμένους πολιτικούς και στην ιεραρχία του ΟΤΕ.

Επιχείρησε να συζητήσει το "θέμα" της ανάμειξης του με νομικά και πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν και στο χειρισμό των θεμάτων του Χριστοφοράκου. Ο Χρ. Καραβέλας συνέταξε, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης Siemens, ένα έγγραφο (τον Ιανουάριο του 1998) σύμφωνα με το οποίο διένειμε "μίζες" 86 εκατομμυρίων μάρκων για την υλοποίηση της διαβόητης συμφωνίας "8002", ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens.

Ήταν επίσης ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των "μυστικών κονδυλίων" της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα, περισσότερα από 32.000.000 ευρώ, διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998, ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους.




Αντώνης Ακριτίδης: Από την Ιονική, στη Βραζιλία
Τόπος διαφυγής: Βραζιλία

Το 1995, ο "Ιός" της Ελευθεροτυπίας έγραφε: "Την "έκανε την καλή" ο κ. προϊστάμενος. Όπως μαθαίνουμε από τα ψιλά των εφημερίδων, στη Βέροια έσκασε το "κανόνι" της χρονιάς. "Ο επικεφαλής του τμήματος χορηγήσεων της Ιονικής Αντώνης Ακριτίδης, λέγεται ότι βρίσκεται ήδη στη Βραζιλία και η κατάχρηση υπολογίζεται σε μισό δισ. Επιχειρηματικοί κύκλοι της Βέροιας, λένε ότι υπάρχει από πίσω και μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας".  Κοινώς, ο επικεφαλής έγινε "καπνός".

Μιχάλης Χριστοφοράκος – Ζωή χαρισάμενη στη Γερμανία
Τόπος διαφυγής: Γερμανία

Λίγους μήνες πριν, το NEWS 247 έκανε αναφορά στην άνετη ζωή που κάνει ο κ. Χριστοφοράκος στη Γερμανία. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα μας, είναι υπό την προστασία του γερμανικού δικαίου.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, διέφυγε από την Ελλάδα στη Γερμανία (έχει υπηκοότητα) στις 15 Δεκεμβρίου 2007, επί κυβέρνησης Καραμανλή. Κατηγορείται ότι επί σειρά ετών, ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την "καλλιέργεια ωφέλιμου για τη Siemens πολιτικού κλίματος", με δωροδοκίες αξιωματούχων και πολιτικών.

Ο Mr Siemens, παρά τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης δεν παραδόθηκε ποτέ από τη Γερμανία στις ελληνικές αρχές, καθώς το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε τα ελληνικά αιτήματα έκδοσης, ως αντισυνταγματικά. Ο κ. Χριστοφοράκος δικάστηκε στη
Γερμανία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της εταιρείας.

Η κατηγορία που είχε απαγγελθεί τον Ιούλιο του 2009 για δωροδοκία αξιωματούχων της Ελλάδας, αρχειοθετήθηκε και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ.


  Εμμανουήλ Νιώτης - Ο γιατρός με τα τρελόχαρτα
Τόπος διαφυγής: Νότια Αφρική

Φυγόδικος γιατρός που κατηγορήθηκε για περιπτώσεις πλαστογραφίας  ιατρικής γνωμάτευσης και έκδοσης  πλαστών πιστοποιητικών για απαλλαγές από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας. Μεταξύ των περιπτώσεων πλαστογραφίας, ήταν και η περίπτωση του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που είχε γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Εις βάρος του Εμμανουήλ Νιώτη εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης του Εφέτη - Ανακριτή Αθηνών για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, ένα ένταλμα σύλληψης του ανακριτή του Στρατοδικείου Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση καθώς επίσης και τρεις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου και του Στρατοδικείου Αθηνών με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και έξι μηνών για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της σωματικής βλάβης από αμέλεια, της ανυποταξίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως και της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ρόλος του ήταν να εκδίδει με το αζημίωτο ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνταν, προκειμένου να μην προφυλακιστούν ή να αποφυλακισθούν κατηγορούμενοι κυρίως για εμπορία ναρκωτικών, που πλήρωναν τα μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος για να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Ο κατηγορούμενος διέφυγε  στο εξωτερικό, αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η παράνομη δράση της ομάδας που  κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει  η - επίσης καταζητούμενη - πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης  Ιάκωβος Γιοσάκης και άλλοι συνεργοί τους.

Τελικά, ο Νιώτης συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου του 2011 στη Νότια Αφρική όπου και διέμενε επί σειρά ετών ασκώντας κανονικά και με το νόμο το επάγγελμα του. Στη σύλληψη του οδήγησε διεθνές ένταλμα.

Άγγελος Χαληγιάννης - Ο μεγαλύτερος οικονομικός φυγάς του νέου αιώνα
Τόπος διαφυγής: Κρήτη (από ΗΠΑ)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση Έλληνα ομογενή που αν και φυγάς, πιάστηκε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη, στις Γούβες. Ο Άγγελος Χαληγιάννης, ο Ελληνοαμερικανός ιδρυτής και μάνατζερ του Hedge Fund Sterling Watters, είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ  και για καιρό διέμενε σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Κρήτη. Συνελήφθη στις 20 Αυγούστου του 2007, μετά από έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης την ώρα που έκανε διακοπές και επέστρεψε στις ΗΠΑ για να αναλάβει η δικαιοσύνη το έργο της.

Ο Ελληνοαμερικανός ίδρυσε το Hedge Fund Sterling Watters τη δεκαετία του 1990 και κατάφερε να πείσει φίλους και γνωστούς από την κοινότητα του Κουίνς της Νέας Υόρκης στην οποία μεγάλωσε, καθώς και τρίτους, κάπου 80 άτομα, να του δώσουν τις οικονομίες τους για να τις "επενδύσει".

Ο Χαληγιάννης διαφήμιζε ότι θα μπορούσε να βγάλει υψηλές αποδόσεις, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 για να προσελκύσει τα χρήματα φίλων και γνωστών, συμπεριλαμβανομένης της αδελφή του και του πρώην αφεντικού του σε εστιατόριο του Κουίνς. Πιθανόν να το πετύχαινε όσο ανέβαιναν τα χρηματιστήρια το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Όμως, το σπάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας το 2000 έφερε τα πάνω-κάτω.

Ο Χαληγιάννης συνέχισε να διαφημίζει ότι το Hedge Fund του είχε προσφέρει στους επενδυτές σωρευτική απόδοση ίση με 1.073% από το 1996 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2000, ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι κέρδισε 41,45% το 2000.

Όμως, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτίμησε ότι έχασε 17 εκατ. δολάρια εκείνη τη χρονιά. Οι ζημίες του hedge fund αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και οι επενδυτές άρχισαν να ζητάνε πίσω τα λεφτά τους.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, ο Χαληγιάννης κατηγορείται για απάτη ύψους 183 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα περισσότερα από τα φερόμενα θύματά του είναι ομογενείς.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, ο Ιός, το Βήμα, news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.