Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η αγωνία για το επίδομα γάμου παρατείνεται


Η κατάργηση του επιδόματος γάμου για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι φτάνουν τις 300.000 σύμφωνα με το ΑMΠΕ, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, καθώς μια ακόμη μείωση μισθών βρίσκεται προ των πυλών....



Τα τηλέφωνα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ κατακλύστηκαν εχθές, Δευτέρα 1η Απριλίου, από εργαζόμενους οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για το εάν και πότε θα δουν την νέα περικοπή στις μηνιαίες απολαβές τους.

Τελικά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας με εγκύκλιό της η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατά συνέπεια το προβλεπόμενο από αυτήν επίδομα γάμου ισχύει μέχρι τις 15 Μαΐου 2013. «Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει την καθολικότητα της εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ, η οποία καθορίζει τα κατώτατα νόμιμα όρια των μισθών όλων των εργαζομένων και αποτελεί την βάση για την υπογραφή των κλαδικών, καθώς και των ατομικών συμβάσεων εργασίας» τονίζει στο «Βήμα» η κυρία Σοφία Καζάκου, νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ.
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η ΕΓΣΣΕ έληξε αναγκαστικά στις 14 Φεβρουαρίου 2013 όπως προβλέπει το άρθρο 2 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 και διανύει ήδη το στάδιο της τρίμηνης παράτασής της. Tο επίδομα γάμου αποτελεί κανονιστικό όρο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ και επομένως ισχύει κανονικά και πρέπει να καταβάλλεται σε όλους όσοι το δικαιούνται μέχρι και τις 15-5-2013. Όπως επισημαίνει η κυρία Καζάκου, «τη σύγχυση για το επίδομα γάμου επέτεινε και ο νόμος 4093/2012 ο οποίος καθιέρωσε το νομοθετημένο κατώτατο μισθό, στον οποίο, πέραν των προβλεπομένων τριετιών, κανένα άλλο επίδομα ή παροχή, άρα ούτε το επίδομα γάμου, περιλαμβάνεται».

«Σε λίγο θα μας ζητήσουν να τους πληρώσουμε κιόλας που παντρευτήκαμε»

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι «στην πράξη από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος νόμος να δεσμεύει τους εργοδότες για την καταβολή του επιδόματος και είναι στην ευχέρειά τους, αυτοί δεν θα το καταβάλουν», όπως επισημαίνει στο «Βήμα» η κυρία Στάβυ Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της τάξεως του 10% στις μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή ένας εργαζόμενος άνω των 25 ετών που λαμβάνει τον βασικό μισθό των 586,08 ευρώ θα στερηθεί 58,60 ευρώ το μήνα, μια μείωση διόλου ευκαταφρόνητη στις εποχές που διανύουμε.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω την κατάσταση που ζούμε» λέει ο κύριος Χρήστος Π. εμποροϋπάλληλος. «Σε λίγο θα μας ζητήσουν να τους πληρώσουμε κιόλας που παντρευτήκαμε και κάναμε παιδιά. Θεωρώ ότι είναι ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική οικογένεια, η οποία δεν αντέχει άλλο να δίνει αλλά να μην εισπράττει τίποτα» συνεχίζει αγανακτισμένος.

Δεν είναι όμως, λίγες οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν λαμβάνουν το επίδομα γάμου από τον Φεβρουάριο του 2012, διότι έχουν ήδη υπογραφεί ατομικές συμβάσεις στις οποίες αυτό δεν περιλαμβάνεται. Γεγονός που δεν βρίσκει σύμφωνη την ΓΣΕΕ, η οποία υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μέχρι να λήξει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ το επίδομα γάμου θα πρέπει να καταβάλλεται σε όλους.

Με τη σειρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας παροτρύνει τους εργαζόμενους, στους οποίους ανακοινώνεται κάτι τέτοιο, να το καταγγέλλουν στα συνδικαλιστικά όργανα, ώστε αυτά να καταφύγουν στην επιθεώρηση εργασίας. «Υπάρχουν βέβαια και μικρές επιχειρήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι, είτε από φόβο είτε από άγνοια, δεν καταφεύγουν στις ενώσεις τους για να καταγγείλουν μια τέτοια πράξη» υπογραμμίζει η κ. Σαλουφάκου.

Για χρήματα αναγκαία πια για την κάλυψη βασικών αναγκών κάνει λόγο η κυρία Φωτεινή Κ., τραπεζική υπάλληλος. «Εάν χάσω το επίδομα γάμου, θα χάσω περίπου 100 ευρώ. Τόσο κοστίζει το φροντιστήριο αγγλικών του παιδιού» αναφέρει επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν οι οικογένειες που έχουν μόνο έναν εργαζόμενο, όπως αυτή της κυρίας Βούλας Ζ., της οποίας ο μισθός καλύπτει της ανάγκες της οικογένειας με μια κόρη στην εφηβεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Υπολογίζοντας τα χρήματα του επιδόματος σε λιγότερα από 90 ευρώ, θα στριμωχθούμε ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Με τα χρήματα αυτά καλύπτουμε τα τρόφιμα μιας εβδομάδας και παραπάνω».

Μπορεί να σωθεί το επίδομα γάμου;

Την αναγκαιότητα υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ με καθολική ισχύ τονίζει στο «Βήμα» η κυρία Καζάκου, η οποία πάντως επισημαίνει ότι ο νέος νόμος (ν. 4093/2012) αναγνωρίζει πλέον καθολική ισχύ μόνο στους μη μισθολογικούς όρους των ΕΓΣΣΕ, ενώ για τους μισθολογικούς ορίζει ότι θα ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων.

Η διάσπαση αυτή της ενότητας των όρων και του περιεχομένου των ΕΓΣΣΕ σε μισθολογικούς και μη όρους και της καθολικότητας εφαρμογής τους, παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες, αποχωρώντας από τις εργοδοτικές οργανώσεις τους, να αποφεύγουν τη δέσμευσή τους σε σχέση με τους μισθολογικούς όρους των ΕΓΣΣΕ. «Δεν πρόκειται μόνο για ευθεία υπονόμευση της συλλογικής αυτονομίας, αλλά και για κατάλυση της ενότητας των ρυθμίσεων που εξασφάλιζαν μέχρι σήμερα οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στοιχείο που δεν εξυπηρετεί μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και το καλώς εννοούμενο συμφέρον των εργοδοτών, αφού τους προστατεύει από αθέμιτες πρακτικές και ανταγωνισμούς, που επιχειρούνται πλέον μέσω μείωσης του εργατικού κόστους» εξηγεί.


Πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.