Σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα έχουν αρχίσει σταδιακά να αναδύονται...
Σύμφωνα με το International Financing Review (IFR), την εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του πρακτορείου Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πάντως, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status) που απολαμβάνει ο διεθνής οργανισμός. Το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι ο προτιμώμενος πιστωτής πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτεί πακέτα διάσωσης κρατών.
Σύμφωνα με άρθρο, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, η αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη στο πλαίσιο της συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI), δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κράτη -της Ευρωζώνης- στην Ελλάδα (Official Sector Involvement – Εμπλοκή του Επίσημου Τομέα).
Ωστόσο, το ΔΝΤ συνεχίζει να χρεώνει στην Ευρωζώνη τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. "Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών εκτός εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Η Ευρώπη θα πει πως οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο όταν οι Ευρωπαίοι υποφέρουν", δήλωσε δικηγόρος που συμμετέχει στις συζητήσεις.
Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
Ερωτηθείς εάν το Ταμείο, με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες, επαναφέρει αίτημα για νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (OSI), ο ίδιος είπε ότι «το ΔΝΤ δεν ζητά νέο OSI».
"Αυτή είναι η τραγωδία της απόφασης του Στρος-Καν να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δώσουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης. Και γι' αυτό τώρα, το καθεστώς του προτιμώμενου πιστωτή του ΔΝΤ βρίσκεται σε κίνδυνο", επισημαίνει, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο Lee Buchheit, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα αναδιαρθρώσεων, και ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο ειδικά για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ένα σημαντικό OSI για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης είναι πλέον ζήτημα του πότε θα γίνει και όχι το εάν.
"Το μόνο εμπόδιο για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές είναι το χρέος του επίσημου τομέα (σ.σ που διακρατεί ο επίσημος τομέας). Μετά την επαναγορά των ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας, η αναδιάρθρωση και στον επίσημο τομέα είναι η μόνη επιλογή που έχει απομείνει", λέει ο κ. Buchheit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.