Η ολιγωρία των Ευρωπαίων μπορεί να στοιχίσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ το 2013, καθώς ορισμένοι πιστωτές της ευρωζώνης είναι διστακτικοί στην...
μετακύλιση του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, ανέφεραν στο Reuters ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές.
Σημειώνεται ότι οι δανειστές της Ελλάδας, οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών πρέπει να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα.
Το μέτρο αυτό, γνωστό ως "η μετακύλιση των τίτλων ΑΝFA", αναμενόταν να απελευθερώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους το 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.
Αλλά η μετακύλιση των ομολόγων έχει σκαλώσει, γιατί ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να ερμηνευτεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει ρητά την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.
"Το βασικό ζήτημα είναι ότι η μετακύλιση των ANFA θεωρείται από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες ως απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ" ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
"Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές μας" σημείωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης με απευθείας γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό.
"Μπορεί να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό 1,5 με 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του έτους και το ερώτημα είναι πως η Ελλάδα θα το αντιμετωπίσει" ανέφερε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το κενό απειλεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, επειδή οι κανονισμοί του ΔΝΤ απαιτούν η χώρα να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σε έκθεση του τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του 2014 και ότι θα έπρεπε να βρεθεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλυφθεί.
Η Αθήνα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εργάζονται ήδη σε "τεχνικές λύσεις" για το κλείσιμο της τρύπας, σημείωσε ο ένας Έλληνας αξιωματούχος. Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να διευρυνθεί περισσότερο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
"Είναι κάτι σαν deja vu με την Ελλάδα" σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης στo Reuters. "H πραγματική εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) επιβραδύνεται από την απόδοση του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν επίσης αργά" πρόσθεσε.
Πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.