Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τραγική η κατάσταση στη Σαντορίνη [ΒΙΝΤΕΟ]

- Δύο απανωτά black out σε 72 ώρες
- Μιχελάκης και Κεφαλογιάννη στο νησί με εντολή Σαμαρά

Χωρίς τέλος μοιάζουν να είναι για τη Σαντορίνη τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, εν μέσω, μάλιστα, της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου...



Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης βρίσκονται στο νησί μετά από εντολή του πρωθυπουργού.

"Η κατάσταση στη Σαντορίνη είναι τραγική. Η εικόνα της Σαντορίνης, είναι η εικόνα της Ελλάδας. Ζητάμε να επανέλθει άμεσα η ομαλότητα στη ζωή του νησιού", ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης, Μάρκος Καφούρος, μιλώντας νωρίτερα στο MEGA για το νέο μπλακ άουτ.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, το νησί βυθίστηκε ξανά στο σκοτάδι, εξέλιξη που δημιούργησε νέα προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, το περιστατικό οφείλεται σε ζημιά που υπέστη πυκνωτής στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου την Τρίτη σημειώθηκε η πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε το πρώτο μπλακ άουτ.

Σε δηλώσεις του στον ΣKAI, ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν τον καλύπτουν πλέον οι διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, τον είχαν ενημερώσει πως σύντομα θα αρχίσει σταδιακά η παροχή ρεύματος. "Να έρθει ένας υπουργός να συντονίσει την κατάσταση και να παρέμβει ο εισαγγελέας. Δεν υπάρχει ανοχή ούτε ενός λεπτού πλέον", σημείωσε ο κ. Ζώρζος.

Μέχρι την εμφάνιση των νέων προβλημάτων, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι η ισχύς του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είχε φτάσει τα 31 μεγαβάτ. Έως το απόγευμα, η Σαντορίνη εξακολουθούσε να ηλεκτροδοτείται εκ περιτροπής, ενώ ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε εκδώσει πρόγραμμα διακοπών στην ηλεκτροδότηση του νησιού, διάρκειας δύο ωρών ανά περιοχή.

Τι λέει η ΔΕΗ για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Τηλεφωνική αντιπαράθεση είχαν εν τω μεταξύ στην πρωινή εκπομπή του Mega ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης, Μάρκος Καφούρος με τον διευθυντή επικοινωνίας ΙΚΑ, Κίμων Στεριώτης όσον αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης ισχυρίζεται ότι «Υπάρχουν επιφυλάξεις όσον αφορά τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που εστάλησαν για το αν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις. Το θέμα αφορά καθαρά τη ΔΕΗ. Εμείς μπορούμε να έχουμε μία άποψη εκ του αποτελέσματος».

Από τη μεριά του ο κ. Στεριώτης καθησυχάζει λέγοντας πως σήμερα το πρωί στις 10 θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τη βλάβη με ενίσχυση των Μεγαβάτ. "Έχουμε κάνει ότι ήταν δυνατόν, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια εκστρατεία στην Ελλάδα για μεταφορά ενέργειας σε νησί» λέει ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ και σημειώνει "Η Σαντορίνη θα είναι το πλέον ασφαλές, από ενεργειακής άποψης, νησί".

Κινείται δικαστικά ο δήμος

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, πάντως, ο δήμαρχος Θήρας είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Όπως ανέφερε, στις 13 του μήνα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τη ΔΕΗ ο δήμος έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις, ενώ θεωρούσε πως θα τηρείτο από πλευράς της επιχείρησης το χρονοδιάγραμμα το οποίο, όπως είπε, είχε δοθεί.

"Βλέπουμε, όμως, ότι ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα", υποστήριξε και πρόσθεσε: "Προασπίζοντας το συμφέρον του τόπου θα καταθέσω το συντομότερο δυνατόν, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Είναι ώρα να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους".

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται και το πόρισμα των μηχανικών της ΔΕΗ για τα αίτια της βλάβης που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη.

Με κατανόηση και χιούμορ οι τουρίστες στην Σαντορίνη

"Υπέροχο νησί. Ακόμα και υπό το φως των κεριών". Το σχόλιο αυτό Βρετανίδας τουρίστριας σε ταξιδιωτικό φόρουμ δίνει τον τόνο του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισαν οι επισκέπτες της Σαντορίνης το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση που ταλαιπώρησε το νησί τα τελευταία 24ωρα. Με στωικότητα και το απαραίτητο χιούμορ, «εφόδια» έτσι κι αλλιώς των διακοπών, δεν πτοήθηκαν από την πτώση του ρεύματος (ούτε ακόμα και από τη διακοπή της υδροδότησης σε πολλές περιοχές), απολαμβάνοντας κανονικά την καθημερινή τους ρουτίνα.

"Όλοι τους είναι στις παραλίες και περνούν μια χαρά", λέει στην "Καθημερινή" ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης, Ευάγγελος Φύτρος. "Έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση και σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκαν να φύγουν από το νησί". "Τους περιποιηθήκαμε κι εμείς όπως μπορούσαμε", συμπληρώνει ο πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης, Δημήτρης Λιγνός. "Τους προμηθεύαμε με νερά, τους ενημερώναμε συνεχώς για τις εξελίξεις. Ήμασταν κοντά τους".

Εξάλλου, το μήνυμα είχε αναρτηθεί από νωρίς στο δημοφιλές TripAdvisor προς τους τουρίστες της Σαντορίνης: "Δυστυχώς, τις τελευταίες 24 ώρες η Σαντορίνη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Παρακαλούνται όλοι οι επισκέπτες να δείξουν κατανόηση καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και ο δήμος κάνουν προσπάθειες να επιδιορθώσουν τη βλάβη το συντομότερο δυνατόν". "Έχω ζήσει πολλές διακοπές ρεύματος στη Σαντορίνη όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ποτέ κάποια με τόση διάρκεια», έγραψε σχετικά ο Μάρτιν. «Ελπίζω να αποκατασταθεί το πρόβλημα σύντομα". "Δροσερά ντους και δείπνα με κεριά και το λέτε εσείς πρόβλημα», έγραψε κάποιος άλλος κάτω από τη σχετική είδηση, για να τον αντικρούσει κάποιος παραθέτοντας το άρθρο της Irish Independent που κάνει μεν λόγο για τα ρομαντικά δείπνα, προσθέτοντας όμως και την παράμετρο "ζεστή μπίρα".

Τα μεγαλύτερα προβλήματα φυσικά αντιμετώπισαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων. Οπως λέει στην "Κ" ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων Σαντορίνης, Βασίλης Ζαχαράκης, η βλάβη σημειώθηκε τη χειρότερη στιγμή, τότε που όλα τα εστιατόρια είχαν γεμίσει τα ψυγεία τους ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. "Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα από την έκρηξη, αλλά η ζημιά είναι μεγάλη. Δυστυχώς, τα περισσότερα εστιατόρια δεν διαθέτουν γεννήτριες, εφόσον σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Καλντέρα, η χρήση τους δεν ενδείκνυται λόγω μορφολογίας του εδάφους, αλλά και λόγω του έντονου θορύβου". Πολλοί επαγγελματίες μετέφεραν τα προϊόντα τους σε όσους διέθεταν ρεύμα και μεγαλύτερους θαλάμους ψύξης.

Το βράδυ της Τρίτης, κάποια εστιατόρια λειτούργησαν μόνο με κρύα κουζίνα, ενώ άλλα έκλεισαν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. "Όμως, η ζημιά είναι μεγάλη όχι μόνο λόγω της απώλειας εσόδων τις κρίσιμες αυτές ημέρες, αλλά και επειδή πολλά τρόφιμα θα πεταχτούν". Ο ίδιος σημειώνει ότι μετά την αποκατάσταση του ρεύματος, μέλημα των Αρχών θα πρέπει να είναι η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ούτως ώστε να μην παρουσιαστεί κρούσμα διάθεσης αλλοιωμένων προϊόντων. "Δεν πρέπει επουδενί να υπάρξει πρόβλημα δηλητηριάσεων. Και, δυστυχώς, υπάρχουν ασυνείδητοι σε όλα τα επαγγέλματα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.