Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λαμβάνει χώρα ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, ενώ η χαρακτηριστική κλινική συμπτωματολογία της παρουσιάζεται όταν...


 οι αντιπαλινδρομικοί μηχανισμοί αποτυγχάνουν και επιτρέπουν στο περιεχόμενο του στομάχου να έρθει σε παρατεταμένη επαφή με το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.
Η παρουσία οξέος και ενζύμων μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο και να προκαλέσει πόνο, με αλλεπάλληλα επεισόδια να προκαλούν καταστροφή του οισοφαγικού βλεννογόνου και φλεγμονή αυτού.

Οι διατροφικές αλλαγές που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση της νόσου είναι:
• Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων.

• Αποφυγή κατανάλωσης τροφής πριν την κατάκλιση.

• Κατάκλιση 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα.

• Αποφυγή σκυψίματος ή ανύψωσης βάρους μετά από τα γεύματα.

• Ελάττωση του σωματικού βάρους παρουσία υπέρβαρου ή παχυσαρκίας.

• Αποφυγή κατανάλωσης ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οινόπνευμα, οξέα, ανθρακικό οξύ και σάκχαρα.

• Αποφυγή κατανάλωσης μπαχαρικών και γενικότερα πικάντικων τροφίμων.

• Περιορισμός των καταναλισκόμενων λιπαρών τροφίμων και γλυκών.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος αποτελεί μια ασθένεια που μπορεί να διαχειριστεί διατροφικά με μικρές αλλαγές στο διατροφικό πλάνο.

  πηγή:neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.