Αν θέλατε και μπορούσατε σήμερα να χτίσετε ένα σπίτι και απευθυνόσασταν σε δύο εργολάβους, ποιον θα επιλέγατε; Αυτόν που θα σας κοστολογούσε κάθε τετραγωνικό με 2.000 ευρώ ή τον δεύτερο που για την ίδια ακριβώς κατασκευή θα σας ζητούσε 1.100 ευρώ ανά τ.μ.; Και επειδή η απάντηση είναι αυτονόητη, τι θα σκεφτόσασταν άραγε για τον πρώτο εργολάβο αν όχι ότι... κάποιο λάκκο έχει η φάβα;....
Οσο απλοϊκά και αν φαίνονται τα ερωτήματα, μάλλον θα πρέπει να τα απαντήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα βέβαια από ενδελεχή έρευνα των δικαστικών λειτουργών. Διότι ο πρόλογος δεν αφορά ένα απλό σπίτι, αλλά τις έξι νεόκτιστες και ολόιδιες (!) φυλακές της χώρας, οι πέντε εκ των οποίων κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ εκάστη, αλλά όλως παραδόξως η μία στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ! Τυγχάνει μάλιστα στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ στη μοναδική φθηνότερη -αυτή των Χανίων- δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική» τα οποία ως φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για το πώς ξοδεύεται το χρήμα των Ελλήνων πολιτών.
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή, η όλη υπόθεση που μυρίζει καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο έχει αφετηρία κάπου στο 2004. Τότε αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών (σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά). Ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν 21 εκατ. ευρώ εκάστη, καθώς μία ήταν η μελέτη και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις. Υστερα όμως από τις γνωστές «ελληνικές» αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικώς στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς στα 31 εκατ. ευρώ που «τυγχάνει» να ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%).
Αντιμάχονται τη συγχώνευση
Την ευθύνη για τον έλεγχο της κατασκευής των κτιρίων είχε η «Θέμις Κατασκευαστική». Πρόκειται για τη μία από τις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου, στελέχη της οποίας -γιατί άραγε;- αντιμάχονται με κάθε τρόπο τη συγχώνευσή τους με τις άλλες δύο, δηλαδή τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), παρά το γεγονός ότι αυτή έχει διά νόμου ψηφισθεί ήδη από το 2011.
Για να επιστρέψουμε, όμως, στην όζουσα υπόθεση, ο διευθύνων σύμβουλος της «Θέμις Κατασκευαστική» και κυρίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης -πρώην και νυν- οφείλουν να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα που προκύπτουν από στοιχεία που έχει η «Κ» και θα τους απηύθυνε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης. Πρώτo απ’ όλα: Πώς είναι δυνατόν να στοίχισαν οι πέντε φυλακές 2.000 ευρώ το τ.μ., και αυτή των Χανίων μόλις 1.100 ευρώ το τ.μ., όταν πρόκειται για τις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις; Και γιατί, ας πούμε, στο βασικό κτίριο των κρατουμένων των Τρικάλων χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών και στο αντίστοιχο την Κρήτης μόλις 85 τόνοι; Πώς εξηγείται ότι ακόμη και για το τσιμεντόχρωμα -δηλαδή τις μπογιές- σε όλες τις άλλες φυλακές ξοδεύτηκαν ποσά υπερδιπλάσια απ’ αυτά που χρειάστηκαν για να «καλλωπίσουν» τη φυλακή των Χανίων;
Για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος των ύποπτων διαφορών αρκεί τούτο: στο νεόκτιστο κτίριο διοίκησης των φυλακών Τρικάλων δαπανήθηκαν 100.000 ευρώ για κιγκλιδώματα, ενώ στο αντίστοιχο των Χανίων μόλις 11.000 ευρώ! Kαι επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν επουσιώδεις έως ασήμαντες διαφορές, και ως εκ τούτου καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν αιτιολογούν τόσο εξόφθαλμες υπερβάσεις στην κοστολόγησή τους.
Σημειωτέον δε ότι την τεράστια αυτή διαφορά έχει ομολογήσει, με έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Κ», ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της «Θέμις Κατασκευαστική» Βασ. Χανδακάς. Διαμαρτυρόμενος στον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη ότι το προβλεπόμενο κρατικό κονδύλι για το 2013 δεν επαρκεί για τις υποχρεώσεις της εταιρείας «του», ομολογεί το εξής απίστευτο: «Το σωφρονιστικό κατάστημα Χανίων περαιώθηκε και δεν έχει αποπληρωθεί ο τελευταίος λογαριασμός για τον οποίο απαιτείται το ποσό των 50.000 ευρώ. Το έργο είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ και μειώθηκε στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ»! Με απλά λόγια, ένας δημόσιος λειτουργός και μάλιστα σε μια τόσο νευραλγική θέση παραδέχεται εγγράφως ότι ένα δημόσιο έργο είχε προϋπολογισθεί και εγκριθεί (!) να στοιχίσει 31 εκατ. ευρώ και -ω του θαύματος- τελικώς στοίχισε 15 εκατ. λιγότερα.
Τα τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι με ανεπίσημα στοιχεία που έχει η «Κ», ακόμη και η φυλακή των Χανίων τελικώς κόστισε στον Ελληνα φορολογούμενο περί τα 21 εκατ. ευρώ. Αλλά ακόμη και με αυτή τη «διόρθωση», κάποιοι οφείλουν εξηγήσεις για τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ που στοίχισε κάθε μία από τις άλλες πέντε φυλακές, καθώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι λεφτά όντως υπήρχαν και Κύριος οίδε σε ποιες τσέπες κατέληξαν...
ρεπορτάζ: Κων/νος Ζούλας - Καθημερινή της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.