Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Εληξε η αιματηρή «πολιορκία» του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι [ΒΙΝΤΕΟ]


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη έληξε η... πολιορκία των τρομοκρατών του εμπορικού κέντρου Γουέστ-γκέιτ στο Ναϊρόμπι με τις δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας να έχουν, πλέον, τον πλήρη έλεγχο του τετραώροφου κτιρίου στο οποίο εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο αιματηρή ένοπλη επίθεση και ομηρεία που άφησε πίσω της 68 νεκρούς και 175 τραυματίες....



«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν κάθε επίπεδο του κτιρίου για να δουν αν υπάρχει ή αν κρύβεται κάποιος. Πιστεύουμε ότι όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί» ανακοίνωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας.

«Oλοι οι όμηροι που κρατούνταν από τους άνδρες της οργάνωσης Aλ-Σαμπάμπ στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι έχουν απομακρυνθεί και οι ειδικές δυνάμεις της Κένυας δεν συναντούν πλέον καμία αντίσταση στο κτίριο» είχε, εξάλλου, δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κενυατικής κυβέρνησης Μανόα Εσιπίσου.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, οι όμηροι, έχουν απομακρυνθεί, αλλά δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε τίποτα», εξήγησε ο Μανόα Εσιπίσου.

«Οι ειδικές μας δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο κτίριο και ελέγχουν όλους τους χώρους (…) Προς το παρόν δεν συναντάμε καμία αντίσταση», πρόσθεσε ο Εσιπίσου, εκτιμώντας ότι «το τέλος της πολιορκίας είναι κοντά».

Τη Δευτέρα ακούστηκαν έξω από το Mall τέσσερις δυνατές εκρήξεις, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν πάνω από το εμπορικό κέντρο και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, δύο ένοπλοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 10 ύποπτοι για συμμετοχή στην πολύνεκρη πολιορκία και ομηρία έχουν έως τώρα συλληφθεί.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη χθεσινή επιχείρηση.



Σύμφωνα με αξιωματούχο της κενυατικής αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε από το πρακτορείο Reuters να μην κατονομαστεί, επρόκειτο αρχικά για προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων να εισέλθουν στο χώρο από την οροφή και να ολοκληρώσουν την ανακατάληψη του Ουέστγκεϊτ, αιφνιδιάζοντας τους ισλαμιστές ενόπλους της σομαλικής Αλ Σεμπάμπ, οι οποίοι κρατούν ομήρους στο εσωτερικό του κτηριακού συγκροτήματος.

Από το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους 69 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι 63, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η ισλαμική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ, η οποία δραστηριοποιείται πρωτίστως στη Σομαλία και έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα.

Η απίστευτη ιστορία της Γαλλίδας Πολίν

Δείγμα της απίστευτης περιπέτειας που έζησαν όσοι έτυχε να βρεθούν στο εμπορικό κέντρο την ώρα της εισβολής των ενόπλων περιέγραψε στην εφημερίδα Independent μια Γαλλίδα μητέρα δύο παιδιών.

Η Πολίν, όπως είναι το όνομα της μητέρας της 6χρονης Έμιλι και του 4χρονου Έλιοτ, έτυχε να βρίσκεται σε σούπερ μάρκετ. Όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί κρύφτηκε με τα παιδιά της κάτω από έναν πάγκο κρεωπολείου. Μετά από 1,5 ώρα, όμως, οι τρομοκράτες τους εντόπισαν και δεν δίστασαν να την πυροβολήσουν στο μηρό. Όταν, όμως, κατάλαβαν ότι η Πολίν ήταν γαλλικής καταγωγής, συνέβη το απίστευτο: οι ένοπλοι όχι μόνο δεν της έδωσαν τη χαριστική βολή αλλά ζήτησαν τη συγχώρεσή της λέγοντας ότι δεν είναι «τέρατα» και καλώντας την να αλλάξει τη θρησκεία της και να ασπαστεί το Ισλάμ.

«Φυσικά εγώ τους είπα ό,τι ήθελαν να ακούσουν και έτσι μας άφησαν να φύγουμε» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα η Πολίν προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι έφτασαν στο σημείο να δώσουν στα παιδά της σοκολάτες πριν τους αφήσουν ελεύθερους.



Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και το ζευγάρι της παρακάτω φωτογραφίας.

Ο αρχιτέκτονας Ross Langdon, με καταγωγή από τη Βρετανία και την Αυστραλία και η επιστήμονας σύζυγός του περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Μάλιστα, η άτυχη γυναίκα επρόκειτο να γεννήσει σε λίγες ημέρες, δυστυχώς, όμως και οι δύο έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν το ζευγάρι να κείτεται αγκαλιασμένο μέσα σε ένα λουτρό αίματος, ενώ πιθανολογούν ότι ο άνδρας σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να προστατέψει τη σύζυγό του.










πηγή: protothema















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.