Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Υπό καθεστώς "προστασίας" η ελληνική φέτα και 15 εθνικά προϊόντα


Για ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη συμφωνία σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση και προστασία ελληνικών προϊόντων, έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, τονίζοντας παράλληλα, ότι «ειδικά οι ισχυρισμοί για μη κατοχύρωση της ελληνικής φέτας είναι παντελώς αστήρικτοι»...



Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν και γίνονται ενόψει της τελικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Καναδά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, απαντώντας έτσι και στις αιχμές περί αδράνειας, που άφησε εναντίον του την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια Επιτροπή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος σημειώνεται ότι θα κληθεί εκ νέου για να ενημερώσει τους βουλευτές.

«Ειδικά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε αμφίδρομη επικοινωνία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη ελληνική αποστολή στην επικείμενη Σύνοδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία, ο κ. Μηταράκης αφού έκανε λόγο για «εντονότατο λαϊκισμό» σημείωσε:

«Σε μια τόσο κρίσιμη μάχη όπου θα συζητηθούν πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα έχουν άμεση επίπτωση στα προϊόντα Π.Ο.Π. η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύεται δυστυχώς μόλις από 5 άτομα όταν άλλες χώρες από 20, 30 ή και 70 άτομα.

Δυστυχώς λόγω της έλλειψης πόρων, το δικό μας υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικαλούμενο φόρτο εργασίας δεν ήταν σε θέση να στείλει εμπειρογνώμονες στην Ινδονησία. Μετά ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε γιατί η Ελλάδα δεν τα πάει καλά».

Συμφωνία για 145 προϊόντα Π.Ο.Π

Ο κ. Μηταράκης, διευκρίνισε ακόμα, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει 145 προϊόντα και από αυτά τα 125 έχουν πλήρη προστασία ενώ τα υπόλοιπα 20 ενισχυμένη.

«Όταν ξεκίνησε το 2009 η διαπραγμάτευση για τα προϊόντα Π.Ο.Π. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μόνο 3 ελληνικά. Τη φέτα, τη μαστίχα Χίου και τις ελιές Καλαμών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ καταφέραμε και προσθέσαμε στη λίστα 13 επιπλέον προϊόντα που έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα προστατευμένα. Πετύχαμε μάλιστα τα 15 από αυτά να είναι με πλήρη προστασία και το ένα προϊόν με ειδική αυξημένη προστασία».

Ποια είναι τα προϊόντα Π.Ο.Π

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε τον κατάλογο με τα προϊόντα Π.Ο.Π. που είναι:

Τα ελαιόλαδα, Καλαμάτας, Κολυμβάρι, Χανίων Κρήτης, Σητείας Λασιθίου Κρήτης, Λακωνίας. Ο κρόκος Κοζάνης, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Νάξου, το μανούρι, το κασέρι, τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς, τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών, τα κονσερβολιά Αμφίσσης.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια «εθνικά επιζήμια» συμφωνία ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης τόνισαν την ανάγκη μιας συγκροτημένης, συντονισμένης και σκληρής διαπραγμάτευσης ώστε να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα.

«Εμείς θέλουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της να πιέσει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Όλοι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Γι αυτό και επιμένουμε ότι το πρόβλημα πρέπει εν τη γενέσει του να αντιμετωπιστεί ριζικά και οριστικά ώστε να μην αφήσει κανένα παράθυρο στο μέλλον να ανοίξει η όρεξη για καμία άλλη χώρα να οικειοποιηθεί την ελληνική φέτα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος.

Διαξιφισμοί στη Βουλή για τα Π.Ο.Π

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου, κατηγόρησε τον υφυπουργό Ανάπτυξης ότι εμφανίζει επιτυχημένη μια «άκρως επιζήμια συμφωνία» για τη χώρα, καθώς όπως είπε επέτρεψε σε ένα εθνικό μας προϊόν με τεράστιες δυνατότητες να βάλει φραγμό στα όρια επέκτασής του. Υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ενώ έπρεπε να βάλει ακόμα και βέτο, αποδέχτηκε να χάσει το μονοπώλιο στην χρήση ονομαστικών προϊόντων Π.Ο.Π δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του Καναδά να εξάγουν τυρί με ονομασία φέτα στην ΕΕ».

«Η ΕΕ ουσιαστικά και τυπικά για μια ακόμα φορά πούλησε τα αγροτικά προϊόντα του νότου για να μην έχουν δασμούς τα βιομηχανικά προϊόντα του βορρά», πρόσθεσε.

«Θέλετε να μην διπλασιαστούν οι ελληνικές εξαγωγές; Αν κάποιος προτείνει να μην έχει καμία προστασία η ελληνική φέτα και να μπορεί να πουλιέται η αμερικάνικη, αν το θέλετε, να το στείλουμε στην ΕΕ και θα χαρεί πολύ», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης.

«Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε χρυσή τομή και να μην χάνουμε», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος .

«Η κατοχύρωση της ελληνικής φέτας στην ΕΕ είναι μια νίκη. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυτούμε. Πρέπει σε κλίμα εθνικής συνεννόησης να κλείσουμε το θέμα αν θέλουμε οι Έλληνες παραγωγοί να προστατευθούν. Η φέτα είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής αγροτιάς. Πρέπει να αναπτύξουμε επιθετικές πολιτικές», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.

Καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και των ευρωβουλευτών, ώστε όπως είπε, στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας .

Για σημεία της συμφωνίας που πρέπει να διασαφηνιστούν μίλησαν οι βουλευτές της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής και Γιάννης Ιωαννίδης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Γκόκας, επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα ότι «η εξέλιξη με Καναδά δημιουργεί τον κίνδυνο για διεκδικήσεις της ελληνικής φέτας και από άλλες χώρες εκτός ΕΕ που μπορεί να συνάψουν διμερείς συμφωνίες».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παρίσης Μουτσινάς, υποστήριξε ότι «έχουν ανοίξει οι ασκοί του αιόλου» ενώ η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια ότι η φέτα αλλά και άλλα ελληνικά προϊόντα ως προϊόντα Π.Ο.Π έχουν εκχωρηθεί.

«Μην λέτε κερδίσαμε από την συμφωνία που είναι εθνικά επιζήμια και μην την επικυρώσετε», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και συμπλήρωσε:

«Σταθήκαμε ανεπαρκείς να προστατεύσουμε το «αεροπλανοφόρο» μας και επιτρέπουμε να πουλάνε τύπου φέτα. Να σκέφτεστε ότι διαπραγματεύεστε όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας. Το ίδιο αβασάνιστα χαρίζουμε και τις ελιές Καλαμάτας. Δίνουμε αυτό το δικαίωμα σε προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με την βιοποικιλότητα. Πουλιέται ο ελληνικός πολιτισμός; Η φέτα είναι ο Παρθενώνας της χώρας μας που διασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής Νίκη Φούντα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και πρωτοβουλιών.

«Δεν σας καταλογίζουμε ότι είχατε κακή πρόθεση αλλά δεν διαπραγματευτήκατε. Η φέτα τύπου Καναδά, δεν παράγεται από αιγοπρόβατα. Αυτό έπρεπε να θέσετε ως ένα βασικό περιορισμό κατά τη διαπραγμάτευση. Με τόσες πολλές «κερκόπορτες» θα χαθεί η ελληνική φέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, υποστήριξε ότι «στην ΕΕ υπονομεύονται τα αγροτικά προϊόντα και δεν διασφαλίζονται» και πρόσθεσε ότι «χρυσά κουτάλια που έταζαν κάποτε για τους αγρότες, έγιναν θηλιές επιβίωσης».

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ο κ. Μηταράκης, διαβεβαίωσε ότι κανένας Καναδός παραγωγός και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πουλήσει εντός της ΕΕ ελληνική φέτα.

«Η λέξη φέτα εντός ευρωπαϊκού εδάφους δεν επιτρέπεται. Κανένα παράθυρο μικρό ή μεγάλο δεν υπάρχει», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Με την συμφωνία κερδίσαμε επί της αρχής την προστασία της. Η Ελλάδα από αυτή την συμφωνία μόνο κερδισμένη βγήκε. Δεν παραχώρησε απολύτως τίποτα. Και οι καναδικές πολιτείες είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν τη συμφωνία. Σε μια διαπραγμάτευση μπαίνεις διεκδικώντας τα δέκα κερδίζεις τα οκτώ.

Από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για να ψηφίσουμε πάνω στο τελικό κείμενο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.