Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χειροπέδες για χρέη 12 εκατ. ευρώ στο... συνεταιράκι του Λαυρεντιάδη!


Είναι ο άνθρωπος που φέρεται να είχε κάνει μπίζνες με τον έγκλειστο των φυλακών Κορυδαλλού - επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Πρόκειται για τον Γιώργο...



Γεωργαρά. Είναι ο διευθνύνων σύμβουλος της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ, και συνελήφθη από άνδρες της Ασφάλειας στο σπίτι του, στην Αθήνα, για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 12.355.458,86 ευρώ.

Ο κύριος Γεωργαράς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται μέσα στο σκάνδαλο Proton του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φέρεται να έχει λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την τράπεζα, ύψους 19.500.000 ευρώ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2010, για λογαριασμό της εταιρείας ELFE S.A.

To σκάνδαλο με τη Νεοχημική

Ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση των δανείων μαϊμού της Proton Bank ύψους 701 εκατομμυρίων κι άλλη μία υπόθεση, αυτή της Νεοχημικής διερευνάται δικαστικά.

Ο Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριου του 2012 την διερεύνηση της υπόθεσης της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Οπως είχε αποκαλύψει το planet-greece στις 18 Ιουλίου 2012, επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

Μόλις λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

Η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.

Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες.

Ετσι, ο κ. Λαυρεντιάδης βρέθηκε με κέρδος 500 εκατομμυρίων και την εταιρεία πάλι στα χέρια του.

Στην πορεία όμως και ενώ έχει υποβληθεί το αίτημα να υπαχθεί η εταιρεία στο νέο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα που προβλέπει την πώληση των ενεργητικών της εταιρείας σε καθεστώς λειτουργίας, εκτός του ότι το δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται και έχει καταγγελθεί, αποκαλύφθηκε και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του είχαν «απογειώσει»την αξία της μετοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νεοχημική (και τα δανειακά βάρη της) έχει μεταβιβαστεί στο Βρετανικό Fund της Consilia, άρα από τους Βρετανούς πρέπει να διεκδικήσουν τα δάνειά τους οι τράπεζες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.