Tα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ έγιναν υψηλής απόδοσης κρατικά ομόλογα, στέλνοντας την έκθεση των ευρωτραπεζών στον κρατικό κίνδυνο σε ύψη ρεκόρ. Το «σίγουρο» carry trade και το φόβητρο των stress tests της ΕΚΤ...
Η οικονομική μοίρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα γίνει ακόμα περισσότερο αλληλένδετη την επόμενη χρονιά με αυτήν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρά τις ανησυχίες για αύξηση του κινδύνου αποσταθεροποίησης εξαιτίας του δεσμού κρατικού χρέους-τραπεζών.
Σήμερα οι ευρωτράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε εγχώριο κρατικό χρέος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, παρά τις εκκλήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές να σπάσει αυτός ο δεσμός
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση σε κρατικό χρέος θα αυξηθεί. Οι τράπεζες τακτοποιούν τους ισολογισμούς τους, κόβουν δανεισμό και τοποθετούν το πλεόνασμα καταθέσεων σε κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται περισσότερο ασφαλή, υποστηρίζει ο Huw van Steenis, επικεφαλής αναλυτής στη Morgan Stanley.
«Καθώς ο δανεισμός συρρικνώνεται και οι καταθέσεις αυξάνουν, οι τράπεζες θα επενδύσουν το πλεόνασμα σε ομόλογα», δηλώνει. «Η απομόχλευση οδηγεί την κατοχή κρατικού χρέους σε υψηλότερα επίπεδα και ως αποτέλεσμα κυρίως ισπανικές και ιταλικές τράπεζες θα κατέχουν περισσότερα και όχι λιγότερα ομόλογα στα τέλη του 2014 μετά και τα stress tests της ΕΚΤ».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο δεσμός κρατικού χρέους-τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οι τράπεζες με υψηλές θέσεις σε κρατικά ομόλογα θα επηρεαστούν από την αστάθεια στις αγορές ομολόγων, ενώ οι κυβερνήσεις με τη σειρά τους θα κινδυνεύσουν από τα τοπικά πιστωτικά ιδρύματα.
«Ο δεσμός τραπεζών και κρατών είναι σοβαρή εστία ανησυχίας. Δείτε τι έγινε σε Ισλανδία, Ιρλανδία και Κύπρο», σημειώνει ο van Steenis.
Τα τελευταία δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2011, ακριβώς πριν η ΕΚΤ αρχίσει να διοχετεύει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης για να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας, οι ισπανικές τράπεζες αύξησαν την κατοχή κρατικών ομολόγων επί του συνόλου του ενεργητικού τους στο 9,4% από 5%, ενώ οι ιταλικές στο 10,3% από 6,4%. Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 7,8% από 4,6% και στη Σλοβενία στο 10% από 7,8%.
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην περιφέρεια. Οι γερμανικές τράπεζες, την ίδια περίοδο, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος στο 4,5% από 3,8%, ενώ στις τράπεζες σε Γαλλία και Αυστρία καταγράφεται άνοδος μιας ποσοστιαίας μονάδας. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του χρέους αφορά ομόλογα της χώρας όπου εδρεύει ο κάθε όμιλος, σύμφωνα με αναλυτές.
«Οι τοποθετήσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Νομίζω ότι δεν θα περιοριστούν σημαντικά παρά την πιθανή απειλή για τράπεζες ότι θα επιβληθεί συντελεστής στάθμισης ρίσκου στα stress tests που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ», δηλώνει ο Alberto Gallo, αναλυτής στη Royal Bank of Scotland. «Ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν πουλάνε είναι γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιο πολλά κεφάλαια… Χωρίς κρατικό χρέος πολλοί μεσαίοι όμιλοι στην περιφέρεια θα είχαν αρνητικά ή παγωμένα καθαρά κέρδη».
Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν έρχονται πριν από τα κρίσιμα stress tests, για τα οποία οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει πώς θα χειριστούν το κρατικό χρέος. Σήμερα, οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν σταθμίζονται ως έχουσες ρίσκο κάτω από τους κανόνες CRD IV της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ του τέλους του 2011 και των αρχών του 2012, η ΕΚΤ τροφοδότησε με πάνω από 1 τρισ. ευρώ φθηνό χρήμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής με τις πράξεις LTRO. Πολλές τράπεζες που ήθελαν να επωφεληθούν από ένα εύκολο «carry trade» πήραν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ και επένδυσαν σε υψηλής απόδοσης ομόλογα που εξέδωσαν οι εθνικές τους κυβερνήσεις.
ΠΗΓΗ: FT.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.