Όλο το σχέδιο που συζητά ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον επικεφαλής του κατεχόμενου ψευδοκράτους. Η λύση της Ομοσπονδίας και τα αγκάθια που μπορεί να τορπιλίσουν τη συμφωνία...
Η ιστορία συνεχίζει να γράφεται στο εθνικό θέμα του Κυπριακού και η... σύνδεση με τα προηγούμενα “επεισόδια” έγινε την Τρίτη, 11 του μηνός, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, εκεί όπου Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Ανάν.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη από την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών ανέγνωσε κοινή διακήρυξη στην οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η παρούσα κατάσταση στο νησί είναι απαράδεκτη και διαβεβαιώνουν πως ζητούν την επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Εξέλιξη που χαιρέτισε και ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν με προσωπικές του επιστολές προς τα δύο μέρη.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες Κύπριος Πρόεδρος απάντησε στις ενστάσεις που ακούστηκαν από αρκετές “φωνές” στην Κύπρο, διατρανώνοντας την άποψή του πως «το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις βασικές αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε προς αναζήτηση της λύσης». Ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου συνολικά λέγοντας: «Σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, την καλώ, ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων, να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν». «Εκείνο που με λυπεί δεν είναι η όποια διαφωνία, αλλά οι επαναλήψεις αναφορών που δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης» πρόσθεσε και καταλήγοντας έκανε λόγο για «μία λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ούτε τη δυνατότητα επιβολής εξουσίας της μίας πλευράς επί της άλλης και θα παρέχει τη δυνατότητα συνύπαρξης, συνδημιουργίας και προκοπής μέσα σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι άπαντες βρίσκονται σε αναζήτηση της μέσης οδού κι έκανε λόγο για “δύο κράτη και όχι ένα και αδιαίρετο στην Κύπρο”.
Διευκρινίζει επίσης ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να προφυλάσσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων: “Για μας το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε μια συμφωνία που θα προφυλάσσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντερβίς Έρογλου, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες που έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο, πιέζουν για άμεση επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι “αυτή η υπόθεση είναι όλων μας και με ζέση προσπαθούμε για ένα αποτέλεσμα με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να πεις πως μια συμφωνία είναι πιθανή, εάν το κείμενο προκαλεί ανησυχίες και δημιουργεί προβλήματα”.
Τα κρατίδια που θα ιδρυθούν, είπε, θα είναι κυρίαρχα και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι ένα και αδιαίρετο κράτος, όπως υποστήριξε.
Και κατέληξε: “Επιθυμία μας είναι να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο ιδρυτικών κρατιδίων. Το σημαντικό είναι ο τουρκοκυπριακός λαός και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα εργαστούμε για να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει αυτή την ισορροπία”.
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσία, πραγματοποίησαν την Παρασκευή την πρώτη τους συνάντηση.
Η συνάντηση πάντως ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα για να αποφασιστεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.
Στη συνάντηση αναμένεται να παρευρεθεί και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής των υπηρεσιών του .ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρου Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.