Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γιατί ξεκίνησε τώρα, 18 χρόνια μετά, την αναζήτηση του F16 η Τουρκία στο Αιγαίο; [ΒΙΝΤΕΟ]


Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα “έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες, οι οποίες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή νοτίως της Χίου"...



Θαλάσσιες έρευνες ξεκίνησε η Τουρκία για την ανεύρεση του διθέσιου μαχητικού F-16D της 192 Filo που κατέπεσε στην περιοχή νότια της Χίου στις 10 Οκτώβριο του 1996 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά Μ2000 ΕGM.

Στόχος των Τούρκων είναι ο εντοπισμός του μαχητικού καθώς και της σωρού του Nail Erdogan ενός από τους δύο πιλότους αφού ο δεύτερος, o αντισμήναρχος Osman Cicekli κατάφερε να εγκαταλείψει το μαχητικό με επιτυχία.

Για την επιχείρηση των Τούρκων έχει ενημερωθεί το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι η Ελλάδα “έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες, οι οποίες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή νοτίως της Χίου”, και ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειασθεί, να συνδράμει τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκωβρίου 1996, ζεύγος τουρκικών F-16 της 192 Filo ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Balikesir και μαζί με ακόμα 4 F-4E εισήλθαν στο FIR Αθηνών για την πραγματοποίηση “εκπαιδευτικής πτήσης”.

Το σενάριο της τουρκικής άσκησης περιελάμβανε την πραγματοποίηση εικονικής αποστολής καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD) σε στόχους στην Σκύρο από τα τέσσερα F-4E, ενώ τα δύο F-16 είχαν αναλάβει το ρόλο της συνοδείας των αεροσκαφών F-4E.

Μόλις ο τουρκικός σχηματισμός των έξι αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών, δύο Μirage-2000ΕGM της 331 Μοίρας απογειώνονται ταχύτατα για την αναγνώριση και αναχαίτιση των ιχνών.

Μερικά λεπτά αργότερα οι δύο σχηματισμοί ελληνικός και τουρκικός εμπλέκονται εντός ελληνικού εναερίου χώρου ανοιχτά της Χίου.

Απο τον τουρκικό σχηματισμό, τα τέσσερα F-4E εγκαταλείπουν την περιοχή και επιστρέφουν στην βάση τους αφήνοντας πίσω τα δύο F-16 που αρχικά τα συνόδευαν.

Οι Τούρκοι πιλότοι αρνούνται να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εμπλέκονται σε αερομαχία με τα δύο ελληνικά μαχητικά.

Κατά την διάρκεια της εμπλοκής ένα από τα δύο αεροσκάφη αντιμετώπισε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τεχνικό πρόβλημα και κατέπεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.