Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αυξημένα επίπεδα χαλκού στο αίμα σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ


Οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλά επίπεδα χαλκού στο αίμα τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ιταλοί επιστήμονες...

 Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα χαλκού στο αίμα 141 πασχόντων από ήπια νοητική διαταραχή - μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ήπια προβλήματα μνήμης και εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ σε περίπου έναν στους δύο πάσχοντες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, η έρευνά τους εστιάσθηκε στον ελεύθερο χαλκό που κυκλοφορεί στο αίμα αντί να είναι συνδεδεμένος με πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, διότι προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα αυτής της μορφής χαλκού με κυτταρικές βλάβες. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Neurology», παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τέσσερα χρόνια, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελεύθερου χαλκού κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της τετραετίας.
Αντιθέτως, όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν λιγότερες από 20% πιθανότητες να δουν την ήπια νοητική διαταραχή να εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ. «Αυτή η απλή εξέταση ίσως παρέχει την δυνατότητα να εντοπίζονται εγκαίρως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από προοδευτική νοητική εκφύλιση, ούτως ώστε να αρχίζουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ροζάνα Σκουίτι, από το Νοσοκομείο Fatebenefratelli στη Ρώμη.
Ο χαλκός, που είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για καλή υγεία, εισέρχεται στον οργανισμό από την κατανάλωση νερού από χαλκοσωλήνες, από τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, τα καρύδια, το κόκκινο κρέας και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.