Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τι σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

"Λύσσαξε" ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο βήμα για την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές πραγματοποιήθηκε σήμερα....



"Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την ικανοποίησή του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η έκδοση των 5ετών θα είναι 2,5δις.€. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010, οπότε ζήτησε 1 δις.€ 20ετές και πήρε 390εκ.€.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά καθαρό όφελος από την έκδοση περί τα 200εκ.€ τον χρόνο, όπως σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος, τονίζοντας πως μετά την ανακοίνωση ότι θα βγούμε στις αγορές τα επιτόκια έπεσαν από 6,06% στο 5,75%.

Ωστόσο κράτησε χαμηλούς τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε, οι προσπάθειες του λαού και κυβέρνησης πιάνουν τόπο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, εξέφρασε τη λύπη του για τα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Αυτά τα σχόλια δεν βοηθούν την Ελλάδα. Αναγκάζομαι να πω ότι τους αφήνουμε πίσω στην μιζέρια τους και εμείς προχωρούμε».

Άλλος αξιωματούχος σημείωνε ότι σήμερα το ενδεικτικό επιτόκιο για 5ετή ομόλογα είναι 4,8% χωρίς όμως να μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα είναι το επιτόκιο αυτής της έκδοσης. Οι αποδόσεις των ομολόγων από το πρωί γκρεμίστηκαν 35 μονάδες βάσης και θα γκρεμιστούν και άλλο, είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του λέγοντας ότι στόχος είναι «να πιάσουμε καμπύλη στο εξωτερικό. Πάμε για πολύ μεγάλη επιτυχία».

Το βασικό όφελος από την έκδοση του ομολόγου είναι η μείωση του χρέους γιατί οι τόκοι είναι πολλαπλασιαστικά μικρότεροι, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, λέγοντας ότι όφελος είναι γενικότερα να δείξουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει αυξητική βάση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί και 12μηνο έντοκο για νοικοκυριά.

Το ποσό της έκδοσης θα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η J P Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding).

Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας.

Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.

"Λύσσαξε" ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στη Βουλή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με βουλευτές της συγκυβέρνησης να υπογραμμίζουν ότι σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχειρεί να απαξιώσει τις προσπάθειες, μιλώντας για πλαστή και σκηνοθετημένη προεκλογική απάτη.

Τόσο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης , όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης και άλλοι βουλευτές ανέβασαν τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου και ενόψει των εκλογών του Μαΐου έσπευσε να βγει στις αγορές μια ώρα αρχύτερα. Για την «πιο ακριβή προεκλογική καμπάνια» μίλησε ο Ν. Βούτσης, για «απονενοημένο διάβημα και σανίδα σωτηρίας» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απόπειρα υπονόμευσης της χώρας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος τον κάλεσε να μην αρνείται την πραγματικότητα. «Αναρωτιέμαι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν το σοφό «το σιγάν κρείττον εστί του λαλείν», διερωτήθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε: «Μέχρι προχθές δεν το πιστεύατε, μας μιλούσατε για χρηματοδοτικό κενό, ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να έρθει η Κυριακή του Θωμά, είστε η άπιστοι Θωμάδες, λέγαμε για πλεόνασμα και δεν το πιστεύατε, όπως δεν πιστεύατε για την έξοδο στις αγορές, μην αρνείστε την πραγματικότητα».

Για επικοινωνιακά παιχνίδια μίλησαν και βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, τη ΔΗΜΑΡ, τη ΧΑ και το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.