Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εκτιμήσεις για 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα


Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα τρία μπλοκ, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες που διήρκεσαν 30 μήνες...

 Οσο για το «πρώτο πετρέλαιο» που θα έλθει στην επιφάνεια, αυτό αναμένεται το 2016 από το Κατάκολο.
Στην τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων, στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Edward Davey, o πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Robert Peck και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που ανέλαβαν τα πρότζεκτ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τελικώς δεν παρέστη, λόγω της επίσκεψης στη Λέσβο. Οι συμβάσεις θα πρέπει τώρα να κυρωθούν από τη Βουλή, η οποία έχει διακόψει τις εργασίες της λόγω ευρωεκλογών. Τα τρία πρότζεκτ:

1) Στη χερσαία ζώνη των Ιωαννίνων, επιφάνειας 4.187 χλμ. που εκτείνεται ως τα σύνορα με την Αλβανία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Energean Oil & Gas και της καναδικής Petra Petroleum. Τα απολήψιμα αποθέματα της περιοχής εκτιμώνται σε 50-100 εκατ.βαρέλια ή 2 τρισ. κ.μ. αερίου. Ο κ. Μαθιός Ρήγας, διεύθυνων σύμβουλος της Energean, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες, οι 11 γεωτρήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν έδωσαν αποτελέσματα, άλλες γιατί δεν προχώρησαν σε μεγάλο βάθος και άλλες γιατί διακόπηκαν. Τα πρόσφατα ευρήματα στη γειτονική Αλβανία, το κοίτασμα των 5 δισ. βαρελιών στη Patos Marinza, η ανακάλυψη της Shell/Petromanas και οι γεωλογικές αναλογίες με τις ανατολικές ακτές της Ιταλίας σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο που κάνει εφικτή τη γεώτρηση σε βάθος 5 χλμ, δημιουργούν την εικόνα για αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων. Το κόστος των ερευνών, που μπορεί να διαρκέσουν 7 χρόνια υπολογίζεται σε 32 εκατ. ευρώ, ενώ αν βρεθεί πετρέλαιο ή αέριο, δυναμικού 100 εκατ. βαρ. , τότε οι επενδύσεις για την παραγωγή τους μπορεί να φθάσουν ακόμα και στα 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Ρήγας. Σήμερα η Energean καταθέτει προσφορά σε αντίστοιχο διαγωνισμό στο Μαυροβούνιο, ενώ τον Νοέμβριο σχεδιάζει να συμμετάσχει στο γύρο παραχωρήσεων της Κροατίας.

2) Στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με απολήψιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic. Πρόκειται επίσης για περιοχή, που έχει ερευνηθεί στο παρελθόν, με σεισμικά 2D σε επιφάνεια 4.000 χλμ αλλά η ερευνητική γεώτρηση που είχε προγραμματιστεί το 1999, δεν έγινε ποτέ για επιχειρηματικούς λόγους. Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κωστόπουλος θα ξεκινήσει τις έρευνες με 3 D σεισμικά σε έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η σύμβαση προβλέπει ως και 5 ερευνητικές γεωτρήσεις, η κάθε μία εκ των οποίων κοστίζει από 20 ως 35 εκατ. δολάρια. Η κοινοπραξία θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εταιρεία που θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από την άνοιξη του 2015.

3) Τέλος, η θαλάσσια ζώνη δυτικά του Κατάκολου, σε μία έκταση 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μόνη, όπου διαπιστωμένα υπάρχει απολήψιμο πετρέλαιο, δυναμικότητας 3-5 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με γεώτρηση που είχε κάνει η ΔΕΠ το 1982. Η κοινοπραξία της Energean με την βρετανική Trajan Oil θα ξεκινήσουν με επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που υπάρχουν και θα προχωρήσουν σε παραγωγική γεώτρηση σε διάστημα δύο ετών, το 2016. Το κόστος εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις για την παραγωγή του πετρελαίου θα φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Για την εξόρυξη, με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος, η εταιρεία θα προβεί σε οριζόντια γεώτρηση από την ξηρά.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις χώρες που συνορεύει η Ελλάδα, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή για το πώς ξεκίνησε ο νέος γύρος παραχωρήσεων το 2010 μετά από συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε πως ανοίγει ένας νέος τομέας της οικονομίας. Σύντομα θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τις 3 χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.