Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Νέες συγκρούσεις στην Τουρκία για την τραγωδία των ανθρακωρύχων. Χτυπούν και δημοσιογράφους [ΒΙΝΤΕΟ]


Ολοένα και πληθαίνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους σχεδόν 300 νεκρούς στο ορυχείο της Σόμα...



Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στην πόλη Σόμα όταν η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με δακρυγόνα και αντλίες νερού ένα πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τους θανάτους των 284 ανθρακωρύχων στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί σε ορυχείο της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι Τούρκοι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καλούσαν να παραιτηθεί, καθώς την κατηγορούν για το δυστύχημα. «Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους», ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση, ενώ ένα χειρόγραφο πλακάτ έγραφε «κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο».

Οι διαδηλωτές επιχειρούσαν να φθάσουν στο μνημείο των ανθρακωρύχων, στο κέντρο της πόλης, αγνοώντας το κάλεσμα των αρχών να διαλυθούν ήρεμα. Η εξέλιξη αυτή ώθησε την τουρκική αστυνομία να επέμβει, με τους διαδηλωτές να... απαντούν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.