«Η Κύπρος υποφέρει από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία περιγράφονται οι επιπτώσεις που θα είχαν στην κυπριακή οικονομία και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενδεχόμενες περαιτέρω...
κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας.
Εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις, «αυτό θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το πρόγραμμα προσαρμογής που έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα» δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι θα ετίθετο σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτύχει τον τελευταίο χρόνο η χώρα.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν αντιτίθεται οπωσδήποτε στις κυρώσεις και τονίζει ότι χρειάζεται μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχαν τόσο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακηρυχθείσα πρόθεση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για την επιστροφή των ρωσικών χρημάτων από το εξωτερικό στη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Κύπρου παραδέχεται ότι αυτό προκαλεί ανησυχία, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί φυγή κεφαλαίων από το νησί.
Εκφράζει μάλιστα την αισιοδοξία του για την προοπτική της Κύπρου να συμβάλει ώστε η Ευρώπη να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα καταστούμε ένας σημαντικός ενεργειακός προμηθευτής εντός της Ευρώπης. Διαθέτουμε τους πόρους που θα καταστήσουν την ΕΕ περισσότερο ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο» δηλώνει.
Απορρίπτει δε τις εικασίες περί ενδεχόμενων ρωσικών αντιδράσεων λόγω του ανταγωνισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίπλα στη μεγάλη Ρωσία υπάρχει χώρος και για τη μικρή Κύπρο».
Ο κ. Αναστασιάδης είναι, πάντως, κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό:
«Η κυριαρχία μας δεν τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για τους φυσικούς πόρους της Κύπρου αποφασίζει η κυπριακή κυβέρνηση και κανείς άλλος. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι προσφέρουν μία καλή οικονομική προοπτική. Από αυτό θα επωφεληθούν και η Τουρκοκύπριοι πολίτες μιας επανενωμένης Κύπρου» τονίζει και προσθέτει ότι «η επανένωση είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση και στην πορεία του προγράμματος προσαρμογής, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει αφήσει πίσω τις σκληρές προσαρμογές, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα προχωρά και η εξυγίανση του προϋπολογισμού.
Τόνισε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ακόμη η ανεργία και η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια. Απαντώντας δε στο αν θα καταφέρει η Κύπρος να εγκαταλείψει τον μηχανισμό διάσωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, χωρίς περαιτέρω μέτρα, ή θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο στήριξης όπως η Ελλάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει:
«Σε αυτή την περίπτωση μοιάζουμε περισσότερο με την Ιρλανδία από ό,τι με την Ελλάδα. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με όλους τους όρους, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και να αφήσουμε πίσω μας την οικονομική κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και σύμφωνα με τις σημερινές ενδείξεις δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα το επιτύχουμε».
Σε ό,τι δε αφορά την κριτική που είχε ασκήσει στην απόφαση των εταίρων του για την εφαρμογή «bail-in» σε κυπριακές τράπεζες, τονίζει ότι «ήταν δύσκολες οι αποφάσεις που μας επιβλήθηκαν, αλλά αυτά είναι παρελθόν. Θέλουμε τώρα να δείξουμε ότι η Κύπρος δημιούργησε μια ευκαιρία μέσα από την κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.