Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Περιουσιακή περαίωση για τον επαναπατρισμό καταθέσεων εξετάζει η Κυβέρνηση


Την πρόταση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας στις αρχές Ιανουαρίου 2014 για οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας εξετάζει η Κυβέρνηση...

Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες φορολογούμενους που τη διετία 2009-2011 μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό υπό τον φόβο της εξόδου της χώρας από το ευρώ να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά.
Τη σχετική πρόθεση της Κυβέρνηση αποκάλυψε προχθές και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας ότι θα ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση της ταχύτερης επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου σε ημερίδα του ΣΕΒ ο κ. Σάλλας είχε ταχθεί υπέρ μιας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού, υποστηρίζοντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας και να δημιουργήσει την κατάλληλη ηρεμία στο επενδυτικό περιβάλλον.
Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα πειστούν πως πρόκειται για μία «οριστική διευθέτηση» με το παρελθόν ο κ. Σάλλας προσδιόρισε τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι συντελεστές φορολόγησης για την περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα την περίπτωση.
Για περιουσιακά στοιχεία εντός Ελλάδας που δηλώνονται ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4%-5%.
Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και παραμένουν εκτός ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 9%-10%.
Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 6%-7%.
Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται, επιστρέφουν και επενδύονται (αγορές ακινήτων , ελληνικών ομολόγων, συμμετοχή σε ΑΜΚ, κ.α..) στην ελληνική οικονομία ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4%-5%.
Αν και η πρόταση Σάλλα έρχεται σε αντίθεση με τις επιβολές του Μνημονίου το οποίο απαγορεύει φορολογικές αμνηστεύσεις, στελέχη της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της φορολογικής διοίκησης την χαρακτηρίζουν χρήσιμη, τονίζοντας πως θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα τη διετία 2014- 2015 , αλλά και να διευκολύνει την επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου. Πάντως, τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως ενδεχόμενη κυβερνητική πρόθεση εφαρμογής της περιουσιακής περαίωσης θα ανοίξει «ένα νέο καινούργιο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.