Το γερμανικό ινστιτούτο κατηγόρησε την ΕΕ ότι με τα στοιχεία που εσχάτως παρέχει εξωραΐζει τη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφηνίζει ότι οι «ενέσεις ρευστότητας» που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών, θεωρούνται «εφάπαξ προσωρινά μέτρα» και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στην εκτίμηση του πρωτογενούς ελλείμματος ενός κράτους- μέλους της ΕΕ.
Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, το οποίο την κατηγόρησε ότι με τα στοιχεία που εσχάτως παρέχει εξωραΐζει τη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους και το εμφανίζει να έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ, ενώ- κατά τη γνώμη του ινστιτούτου- θα έπρεπε να καταγράφεται έλλειμμα 8,7%.
Σύμφωνα με τις γραπτές διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Σάιμον Ο' Κόνορ, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση της ιστοσελίδας Euractiv, «οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας θεωρούνται ως άπαξ προσωρινά μέτρα στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις του τραπεζικού τομέα δεν υπολογίζονται σε βάρος του κράτους- μέλους, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».
«Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτά τα κόστη, καθώς ενδέχεται να δώσουν μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα» ανέφερε επίσης, ο Ο' Κόνορ. «Για παράδειγμα, η Ιρλανδία είχε έλλειμμα 32% του ΑΕΠ το 2010, λόγω των μέτρων στήριξης του τραπεζικού της τομέα» συμπλήρωσε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε πλήρως τις υποθέσεις που έχουν γίνει σε ορισμένους κύκλους ότι τα στοιχεία αυτά είναι παραποιημένα, προκειμένου να δώσουν μια πιο θετική εικόνα των ελληνικών δημοσίων οικονομικών».
Στην απάντησή του, ο Ο' Κόνορ αναφέρει ακόμη ότι, μεταξύ 2008 και 2013, ποσό ύψους 4,9 τρισ. ευρώ δημόσιων πόρων (39% του ΑΕΠ της ΕΕ) δεσμεύτηκε για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Το 1,7 τρισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν, ποσό που αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει.
Τέλος, στο σχετικό με το θέμα δημοσίευμά του, το Euractiv σημειώνει ότι το Ifo, σε γενικές γραμμές, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Γερμανία, αλλά και ότι ο επικεφαλής του είναι επίσης γνωστός για τις συχνές επικρίσεις του για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και το κόστος του για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.