Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Μπραζίλια: Τα μυστικά της άγνωστης πρωτεύουσας της Βραζιλίας

του Δημήτρη Ρηγόπουλου/Καθημερινή

Εσείς στο σχολείο παίζατε με τους φίλους σας «τεστ γεωγραφίας»;...



Τη δεκαετία του ’80, οι «περίεργες» ερωτήσεις γεωγραφίας ήταν μια σιωπηλή μόδα ή, ακριβέστερα, μια «μόδα» που ενίσχυα με τις μικρές μου δυνάμεις συνειδητά καθώς ήταν μάλλον το μοναδικό γνωστικό πεδίο στο οποίο είχα αναπτύξει κάποια σχετική αυτοπεποίθηση.

Ο «τομέας» μου ήταν οι «αναπάντεχες» πρωτεύουσες. Στην ερώτηση–παγίδα, λοιπόν, «ποια είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας», οι περισσότεροι συμμαθητές μου έσπευδαν να απαντήσουν «Ριο ντε Τζανέιρο» ή «Σάο Πάολο», αγνοώντας ακόμα και την ύπαρξη της «σωστής» πόλης.

«Η Μπραζίλια!» σχεδόν ούρλιαζα θριαμβευτικά με κάποια κεκαλυμμένη εφηβική υπεροψία.

Αλλά είχαν δίκιο οι συμμαθητές μου, που γούρλωναν τα μάτια τους στο άκουσμα της Μπραζίλια: η «άγνωστη» πρωτεύουσα άρχισε να χτίζεται το 1956 και εγκαινιάστηκε 41 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1960. Επρόκειτο για μια από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές μιας σύγχρονης αστικής ουτοπίας: οι περιοχές κατοικιών και τα εμπορικά κέντρα σχεδιάστηκαν με απόλυτη ακρίβεια όπως και οι δρόμοι, και τα κτίρια, απλά και μοντέρνα με συγκλονιστικές ευθείες και καμπύλες γραμμές.

Ο κόσμος είχε μείνει άφωνος στο θέαμα: ένα όνειρο του μοντερνισμού στην καρδιά της τεράστιας χώρας με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Οσκαρ Νιμάγερ, ο οποίος χάρισε στην πόλη ανυπέρβλητα εμβλήματα όπως τον καθεδρικό ναό, το κτίριο του Κογκρέσου και το μέγαρο της Δικαιοσύνης.

Τώρα που διεξάγεται το Μουντιάλ στη Βραζιλία, έψαξα με αγωνία για το γήπεδο της Μπραζίλια, που δεν την άκουγα πουθενά. Ημουν σχεδόν εκνευρισμένος μέχρι που διάβασα ότι το Εστάντιο Νασιονάλ της πόλης θα φιλοξενήσει αγώνες των ομίλων της φάσης των «16» και της προημιτελικής φάσης.

Μάλλον θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που ο τελικός δεν θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της διοργανώτριας χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.