Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Με το ζύγι, από σήμερα, το ψωμί

"Θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές" τονίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών

Μέτρα για να πέσουν οι τιμές σε γάλα και ψωμί, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η πρόσφατη νομοθεσία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα...

 όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ερευνά το υπουργείο.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, γνωστοποίησε ότι από σήμερα ξεκινούν έλεγχοι για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Από σήμερα το λεγόμενο μισόκιλο που είναι 350 γραμμάρια θα πρέπει να ζυγίζεται και ο καταναλωτής να πληρώνει λιγότερο... Με την τιμή του ψωμιού να είναι αυτή την ώρα από 1,40 ως και 2 ευρώ το κιλό από σήμερα οι καταναλωτές θα πρέπει να απαιτούν οι πωλητές να ζυγίζουν το ψωμί και έτσι να προκύπτει το ανάλογο αντίτιμο.
Με το λεγόμενο μισόκιλο να κοστίζει σήμερα από 0,70 ως και 0,90 κατά μέσο όρο η τιμή θα πρέπει να πέσει στο 0,50 ως 0,70 καθώς δεν ζυγίζει περισσότερα από 350 με 400 γραμμάρια.
Βέβαια οι σημερινές τιμές κιλού στο ψωμί είναι προσαρμοσμένες στον έως τώρα τρόπο πώλησης και δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις καθώς δύσκολα οι πωλητές θα δεχθούν μείωση των εσόδων τους.
Από την πλευρά του πάντως, ο ο πρόεδρος των αρτοποιών του Ηρακλείου, κ. Μανώλης Βολανάκης υπογραμμίζει αφενός την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου σε όλα τα σημεία πώλησης και όχι μόνο τα αρτοποιεία, κι αφετέρου εξηγεί ότι με το μέτρο αυτό ο καταναλωτής ... θα βγαίνει χαμένος! Μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης, ανέφερε ότι τώρα, κάθε ψωμί "βγαίνει" πάνω από μισό κιλό, άρα ζυγίζοντάς το, θα προκύπτει τιμή γύρω στο 1,10-1,20! Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τα αρτοποιεία της Αθήνας, που πωλούν ψωμί 350 γαμμαρίων, στο Ηράκλειο κάθε ψωμί ζυγίζει περίπου 400-450 γραμμάρια, έναντι τιμής 0,80-0,90 ευρώ. Επομένως με βάση την τιμή κιλού 2,50-2,60, τότε το ψωμί θα έπρεπε να πωλείται 1,10 με 1,20 ευρώ, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν ισχύει!

Το Γάλα
Επίσης, ο υφυπουργός έχει ξεκινήσει και κύκλο επαφών με εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ, με στόχο τη διασφάλιση μιας «συμφωνίας κυρίων» για τη μείωση των τιμών στο γάλα.
Σχετικά με το ψωμί, η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργείου με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για τον σκοπό αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.
Το υπουργείο έχει ζητήσει από τους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520) για τις σχετικές καταγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.