Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σχέδιο για επιδότηση επιτοκίου 2%-3% στα επιχειρηματικά δάνεια


Επιδότηση των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων που δεν έχουν «κοκκινήσει», δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά, κατά 2 με 3 μονάδες, ζητά...


 η κυβέρνηση από την τρόικα.
Το θέμα αυτό έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ κ. Manfred Weber ενώ το ζήτημα θα τεθεί και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσχοβισί ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 35.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προκρίνει την επιδότηση επιτοκίου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο «κολλάει» στους αυστηρούς κανόνες της Κομισιόν.
Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί από τον κ. Δένδια και στις συναντήσεις που είχε στη Γερμανία με τους κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ και μάλιστα φέρεται να είχε πάρει το πρώτο «οκ» από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο Γερμανός υπουργός φάνηκε κατ' αρχήν θετικός στο ελληνικό αίτημα, για την επιδότηση επιτοκίων υφιστάμενων δανείων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων», φέρεται να είχε απαντήσει ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα υπουργό.
Το μέτρο αυτό πάντως, αν υλοποιηθεί, δεν προβλέπεται να αφορά τις επιχειρήσεις με προβληματικά δάνεια, αλλά εκείνες που είναι ενήμερες και πληρώνουν υψηλό επιτόκιο, μία επιβάρυνση που θα πρέπει να μειωθεί για να γίνουν ανταγωνιστικές.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ. Μάλιστα ο κ. Βέμπερ ζήτησε να καταρτιστεί κατάλογος ελληνικών προτάσεων για το επενδυτικό ταμείο που ετοιμάζεi ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε στη συνάντηση ότι εκτός της δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτείται να γίνουν περισσότερα στο κρίσιμο σκέλος της ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε πως προσβλέπει στη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αίσθηση προκάλεσε η παρότρυνση που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ προς το Γκίκα Χαρδούβελη χθες, να επικοινωνήσει την εμπειρία της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, που βαίνει προς την ολοκλήρωση του σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση της προσαρμογής, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.