Ο πονόδοντος δεν είναι ένας πόνος που μπορεί κανείς να αγνοήσει και δεν πρέπει να αγνοήσει...
Είτε πρόκειται ένα σπασμένο σφράγισμα, είτε για κάτι πιο σοβαρό όπως ένα απόστημα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας, χωρίς αναβολές.
Μέχρι το ραντεβού όμως μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω θεραπείες που θα σας ανακουφίσουν από τον οξύ πόνο του δοντιού, μέχρι να βρεθείτε στην καρέκλα του οδοντιάτρου:
Έλαιο γαρίφαλου
Το γαρίφαλο είναι παραδοσιακή συνταγή όσον αφορά στην «αναισθητοποίηση» των νεύρων, εξαιτίας της ευγενόλης που περιέχει, το οποίο είναι φυσικό αναισθητικό. Επειδή όμως η δράση του γαριφαλέλαιου είναι δυνατή, καλύτερα να μην το ρίξετε απευθείας πάνω στην πληγή ή το χαλασμένο δόντι, καθώς ο πόνος θα γίνει χειρότερος. Σε λίγο βαμβάκι, ρίξτε μερικές σταγόνες από το λάδι και τοποθετήστε το πάνω στο δόντι, μέχρι ο πόνος να υποχωρήσει.
Εναλλακτικά, μασήστε ένα γαρίφαλο, ώστε να απελευθερώσει τους χυμούς και διατηρήστε το στο στόμα για περίπου μισή ώρα, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
Τζίντζερ και πιπέρι καγιέν
Αναμείξτε ίσες ποσότητες τζίντζερ και πιπέρι καγιέν, με τόσο νερό, ώστε να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα. Μουσκέψτε λίγο βαμβάκι με την κρέμα και βάλτε το πάνω στο δόντι, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τα ούλα και τη γλώσσα. Αφήστε το μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος ή όσο το αντέχετε, καθώς το μείγμα θα είναι καυτερό.
Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα δυο μπαχαρικά ξεχωριστά το καθένα, καθώς και τα δυο έχουν παυσίπονες ιδιότητες, ενώ το βασικό συστατικό του καγιέν, η καψαϊκίνη, έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τα σήματα του πόνου να φτάνουν στον εγκέφαλο.
Μπουκώματα με αλατόνερο
Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα βραστό νερό και θα έχετε ένα ιδανικό στοματικό διάλυμα, ικανό να καθαρίσει το στόμα από υπολείμματα τροφών και να μειώσει το πρήξιμο από τυχόν φλεγμονή. Κάντε μπουκώματα 30 δευτερολέπτων, όσο πιο συχνά μπορείτε και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στην προσβεβλημένη περιοχή.
Τσάι
Ρίξτε ένα κουταλάκι με αποξηραμένα φύλλα μέντας σε μια κούπα βραστό νερο και αφήστε τα εκεί για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει το τσάι, κάντε με αυτό μπουκώματα και μετά φτύστε το, ή εναλλακτικά καταπιείτε το. Η μέντα έχει αναισθητικές ιδιότητες, ενώ οι τανίνες του μαύρου τσαγιού, που επίσης προσφέρει θεραπεία, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο, κάνοντας το πρήξιμο να υποχωρήσει. Το μαύρο τσάι δεν χρειάζεται να το βράσετε, αλλά απλά να τοποθετήσετε ένα νωπό φακελάκι από αυτό, πάνω στο πονεμένο δόντι.
Πάγος
Τυλίξτε ένα μικρό παγάκι με μια πλαστική σακούλα και μετά με ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα και βάλτε το πάνω στο δόντι που σας ενοχλεί για περίπου 15 λεπτά, ώστε να μουδιάσουν τα νεύρα και να υποχωρήσει ο πόνος. Εναλλακτικά, βάλτε την αυτοσχέδια παγοκύστη εξωτερικά, στο μάγουλό σας.
Μια ακόμη θεωρία είναι να παγώσετε τα χέρια σας με την παγοκύστη και έτσι θα βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον πόνο, καθώς όταν τα νεύρα στα δάχτυλά σας, στέλνουν το σινιάλο του κρύου στον εγκέφαλό σας, έχουν την ικανότητα να υπερκεράσουν τα σινιάλα του πονόδοντου. Γι αυτή τη μέθοδο, τρίψτε τον πάγο στη σαρκώδη περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας και περιμένετε να φτάσει η μπλόφα στον εγκέφαλο.
Βουρτσίστε με τη σωστή οδοντόβουρτσα
Εάν τα ούλα σας είναι ευαίσθητα, χρησιμοποιήστε ειδική οδοντόπαστα για ευαίσθητα δόντια, ενώ αν παρατηρείτε υποχώρηση των ούλων κάτω από τα δόντια σας, αλλάξτε σε μαλακή οδοντόβουρτσα και σε πιο μαλακές κινήσεις κατά το βούρτισμα.
Ο σμάλτος που πριν ήταν καλυμμένος από τα ούλα και τώρα έχει εκτεθεί, είναι πιο ευαίσθητος και χρίζει ειδικής και πιο ντελικάτης περιποίησης.
Βάλτε τσίχλα πάνω στο ράγισμα
Σε περίπτωση που έχετε ένα ράγισμα ή ένα σπασμένο σφράγισμα, καλύψτε την εκτιθέμενη περιοχή του δοντιού με μασημένη τσίχλα, χωρίς ζάχαρη και θα σας προσφέρει μερική ανακούφιση από τον πόνο, μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο και λύσει
εκείνος το πρόβλημα. Μέχρι να θεραπευτεί το πρόβλημα, αποφύγετε να μασήσετε οτιδήποτε με το χαλασμένο δόντι.
Ασκήστε πίεση
Με τη βοήθεια του αντίχειρά σας, πιέστε στο άλλο σας χέρι, το σημείο, στο πίσω μέρος της παλάμης σας, όπου συναντάται η βάση του αντίχειρα με το μεσαίο σας δάχτυλο. Πιέστε σε αυτό σημείο για 2 περίπου λεπτά και θα ενεργοποιήσετε την απελευθέρωση των ενδορφινών, ορμονών που μας κάνουν να έχουμε καλή διάθεση. Αποφύγετε αυτή την τεχνική αν είστε έγκυος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.