Με την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ και την παράδοση της έδρας του Νίκου Σταυρογιάννη στη ΝΔ, η δικομματική κυβέρνηση αύξησε την κοινοβουλευτική της δύναμη σε 156 βουλευτές πλέον. Ωστόσο, μέχρι τους 180, που απαιτούνται στην τρίτη ψηφοφορία στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας....
από την παρούσα Βουλή, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος…
Οι ανεξάρτητοι
Όπως διαμορφώνεται ο κοινοβουλευτικός «χάρτης» αυτήν τη στιγμή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που απαριθμούν 23 βουλευτές, αποτελούν τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» για την αλίευση ψήφων στην επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κοινοβουλευτική ομάδα που έχουν συγκροτήσει οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές μετρά 15 μέλη από τα οποία τα 11 ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις να ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο. Από τους 15 μόνο οι 3, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης έχουν τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη –αν και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημοσίως για το θέμα– φαίνεται να ανήκει σε αυτή την ομάδα.
Από τους 8 ανεξάρτητους που δεν έχουν ενταχθεί σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα, οι 6 αναμένεται να ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – έστω και υπό προϋποθέσεις. Αυτοί είναι οι δύο «γαλάζιοι» Νικήτας Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, ειδικά μάλιστα αν το προτεινόμενο πρόσωπο προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς με την οποία διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μέχρι σήμερα. Επίσης, η ανεξάρτητη Μίκα Ιατρίδη ενδεχομένως να συνδυάσει την εκλογή νέου Προέδρου και την επιστροφή της στη ΝΔ.
Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν και οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου. Βασική προϋπόθεση που θέτουν είναι το προτεινόμενο πρόσωπο να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ σε δημόσιες δηλώσεις τους για το θέμα έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη. Σε αυτήν τη «γραμμή» φαίνεται να συντάσσεται και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου. Οι δυο που απομένουν στην ομάδα των ανεξάρτητων είναι οι Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετό καιρό το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών και ζυμώσεων με στελέχη άλλων κομμάτων, που όμως προέρχονται από τη ΝΔ ή έχουν προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά. Πιο συγκεκριμένα, έχουν προσεγγίσει ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να αλιεύσουν τις προθέσεις τους, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, είναι ένα από τα πρόσωπα που άτυπα έχουν προσεγγίσει από το Μέγαρο Μαξίμου, μια και η ίδια στην κρίσιμη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχε στηρίξει ανοικτά τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, πολύ καλή σχέση ήδη από τα χρόνια της πολιτικής του απομόνωσης και μακρόχρονη φιλία διατηρεί με τον πρόεδρο της ΝΔ ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει για Πρόεδρο ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή.
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει προσεγγίσει ακόμα τον Παναγιώτη Μελλά και τον Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι ενδεχομένως και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάδειξη νέου Προέδρου. Βεβαίως, μια ενδεχόμενη πρόταση προσώπου από τον χώρο της Κεντροδεξιάς θα είχε μεγαλύτερη στήριξη από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Αντιθέτως, πρόσωπο από το χώρο της Κεντροαριστεράς επιθυμούν οι Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Ρεπούση, Γιώργος Αναγνωστάκης, Γιώργος Ψύρρας, Σπύρος Λυκούδης και Νίκη Φούντα. Ειδικότερα, αν προταθεί για την Προεδρία ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης και οι 11 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας θα κατέβουν «μπετόν» στην ψηφοφορία του Μαρτίου.
ΑΝΕΛ
Νέα επεισόδια στο σήριαλ της προεδρολογίας έχουν ανοίξει για ακόμη μια φορά στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δημιουργώντας ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Αρχικά, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, με δήλωσή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί, όμως, να ανασκεύασε της δηλώσεις του αυτές, λέγοντας ότι «μιλούσα για ένα ιδεατό πρόσωπο που δεν πρόκειται κανείς να προτείνει», ωστόσο, όλα αυτά έφταναν για να δημιουργήσουν σενάρια φυγόκεντρων δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος.
Μιλώντας με κορυφαία στελέχη του κόμματος για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όλοι παραπέμπουν στην απόφαση της Κ.Ο., η οποία σε συνεδρίασή της είχε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα υποδείξει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στο… μικροσκόπιο του 6ου ορόφου της Χαροκόπου πέρα του κ. Χαϊκάλη έχουν μπει και άλλοι δύο βουλευτές, ο Παναγιώτης Μελάς και η Μαρία Κόλλια.
Ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος από καιρό έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο θετικής του ψήφου ανάλογα με το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα Κόλλια για τα συχνά ραντεβού της με «γαλάζιους» βουλευτές. Αλλωστε, οι καλοκαιρινές διακοπές της Στη Λευκάδα και το γεύμα της με του βουλευτές της ΝΔ, Θόδωρο Σολδάτο και Γιώργο Βλάχο, έχουν ανησυχεί πολύ την ηγεσία των ΑΝΕΛ για τις περαιτέρω κινήσεις της αντιπροέδρου της Βουλής.
Μάλιστα, ανώτατη κομματική πηγή, μιλώντας στο «Π», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που το κόμμα αναδιοργανώνεται και βγαίνει στην κοινωνία αθροίζοντας νέες δυνάμεις δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές με δηλώσεις τους να δημιουργούν τέτοια σύγχυση».
Παράλληλα, η φράση του προέδρου Πάνου Καμμένου στο Εθνικό Συμβούλιο του Ιουνίου, αλλά και οι συνεδριάσεις της Κ.Ο., όπου είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές «όποιοι θέλουν να φύγουν από το κίνημα, να φύγουν τώρα», δείχνουν ότι οι κινήσεις της ηγεσίας από εδώ και στο εξής δεν θα αφήνουν περιθώρια σε κανέναν βουλευτή με δηλώσεις του να υπονομεύει την ύπαρξη και την ανασύνταξη του κινήματος. Ολα δείχνουν πως ο Σεπτέμβρης θα είναι ιδιαίτερα θερμός για το κόμμα των ΑΝΕΛ, με ορόσημο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
πηγή: εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.